Стив Маккуин е един от режисьорите, които следим внимателно, и винаги се вълнуваме, когато предстои да видим нов негов филм, защото твърдо ни е спечелил с работата си досега. Поради тази причина много се радваме, че съвсем скоро ще имаме възможност да гледаме цели пет негови произведения, част от антологичната поредица на BBC „Small Axe”. Тя ще се фокусира върху истории на хората, живеещи в лондонската общност на имигранти от Карибите през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Невероятно впечатляващото в цялата история е, че научаваме този факт покрай новината, че два от петте филма са включени в официалната селекция на фестивала в Кан за тази година. За който е пропуснал, фестивалът всъщност няма да се проведе, но организаторите му решиха да пуснат списък с 56-те филма, които ще бъдат отличени с престижното  „Official Cannes Selection”. Два филма на един режисьор да бъдат избрани за Кан е страхотно постижение, което вероятно ще донесе още повече интерес към цялата антология.

Филмите на Маккуин са „Lover’s Rock” и „Mangrove”. „Lover’s Rock” е историята на млада двойка на блус парти през 80-те години. В главните роли ще видим Амара-Джей Сент Обин и Майкъл Уорд. Маккуин написва сценария заедно с Кърша Нюланд.

Mangrove” ще разкаже истинската история на „Деветката на Мангроув“, чернокожи активисти, които са осъдени, че се опитват да започнат бунт, протестирайки срещу полицията в Лондон през 1970 г. В главните роли ще влязат Летиша Райт, Шон Паркс и Малачи Кърби. Имайки предвид тематиката на филма, напълно разбираемо е, че реакцията на Маккуин за обявлението от Кан, че селектират и двата филма, е следната:

Посвещавам тези филми на Джордж Флойд и всички други чернокожи, които са били убити, видяно или не, заради това, което са, в Щатите, във Великобритания и на други места. ‘If you are the big tree, we are the small axe.’ Black Lives Matter.“

Цитираната поговорка за „малката брадва“, откъдето идва името на антологията, е африканска поговорка, силно резонирала на Карибите и популяризирана от Боб Марли през 1973 г.

Засега и двата филма, както и цялата поредица, нямат официална премиерна дата, но се очакват да бъдат пуснати по BBC (както телевизионния канал, така и в стрийминг платформата им BBC iPlayer) по-късно тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *