Да започнем с това, че част от нас са сред хората, които намират „Velvet Buzzsaw“ за изключително приятен (и успешен) експеримент, който представя една сатирична гледна точка към света на съвременното изкуство, използвайки жанровите тропи и клишета на слашърите. Разбира се, няма да седнем да спорим, че филмът няма недостатъци, нито че може по какъвто и да било начин да се сравнява с предишния сатиричен поглед на режисьора и сценарист Дан Гилрой – „Лешояда“, който разглеждаше безскрупулния свят на медиите. Просто смятаме, че „Velvet Buzzsaw“ получи повечко критики, отколкото заслужаваше, при това главно заради жанровата си принадлежност (за която смятаме, че идва първо, и чак тогава поантата, а не обратно).

Казваме всичко това, за да илюстрираме факта, че по никакъв начин не сме разочаровани от Дан Гилрой (даже напротив) и с нетърпение очакваме следващия му проект. И под „следващ проект“ нямаме предвид рамото, което ще удари на брат си Тони за „Star Wars“ сериала за Касиан Андор, а голям филм, на който ще застане начело като режисьор и сценарист. Според Deadline това ще бъде амбициозният „Faster, Cheaper, Better“ – „character-driven драма, която разглежда неизбежните глобални промени, които идват по-бързо, отколкото някои от нас са очаквали, с новини за това как транспортната индустрия ще функционира без хора зад волана“.

Действието на „Faster, Cheaper, Better“ ще се развива в продължение на 20 години на множество места и ще включва голяма група герои във взаимно преплитащи се истории, следващи профсъюзен лидер, млад предприемач, директор на ферма на закрито и „тех“ милиардер, чиито животи се преобръщат, когато автоматизацията и ИИ преобразяват света, какъвто го познаваме. В крайна сметка те всички трябва да се изправят срещу това, какво означава да си човек.

Ето какво споделя самият Дан Гилрой:

Това е голям филм с много сюжетни линии, чието действие се развива през две десетилетия на множество локации. Следваме група герои, свързани помежду си, които се справят с автоматизацията и ИИ, които променят света и по-точно работния свят. Винаги съм имал интерес към машините и технологията и наскоро към това как автоматизацията и ИИ променят работната среда. Например, в момента по света съществуват напълно автоматизирани фабрики, където роботи буквално произвеждат роботи, които да заменят хората в безкрайно разнообразие от професии. Когато започнах да правя проучване, осъзнах, че се намираме в началото на трансформираща епоха, в която автоматизацията и ИИ са работният еквивалент на промените в климата и колко абсолютно неподготвен е светът и хората за това, което предстои.

Споделяме някои от притесненията на учените за това, до какво може да доведе осъзнаването на изкуствения интелект, но смятаме, че когато се говори по тази тема има прекалено много алармизъм и сензационализъм. А филмът на Дан Гилрой ни звучи като фантастичен роман-предупреждение от 50-60 години ХХ в. Сигурни сме, че доста хора са загубили работата си при механизация на заводи, но чак пък толкова… Разбира се, това по никакъв начин не пречи „Faster, Cheaper, Better“ да бъде добър филм. Ето какво още споделя Гилрой:

За да обхвана големия мащаб [на темата], написах филм с голям размах и множество сюжетни линии, който е доста character driven. Той е визуално впечатляващ и наистина смятам, че е интернационален. Всеки човек на планетата ще бъде засегнат от това. Фонът е технологията, но историята е много човешка, с драма, съспенс, хумор и спектакъл. Това ти позволява да направиш наративът с множество линии. Когато разказваш преплитащи се истории, можеш да сменяш тона и да обхващаш различни ъгли. Толкова голямо събитие предстои, че единственият начин, по който бих могъл да му отдам дължимото и да забавя разказа, е да обединя историите тематично и да свържа героите по много интересен начин. Един от основните герои е лидер на профсъюз, който представлява това, за което си заслужава да се воюва. Той е човек с кауза. Вярва в правата, вярва в справедливостта и сега се изправя пред най-голямата битка в живота си. Има предприемач, който представлява младото поколение. Има и млада жена директор, която работи в огромна ферма на закрито. Тя има връзка с милиардер, който се занимава с технологии и който има собствена сюжетна линия. Филмът обхваща 20 години, така че ставаме свидетели как героите остаряват през този голям времеви отрязък и виждаме какво се случва с тях, докато този автоматизиран влак, на който сме всички ние, наистина започва да ускорява.

Вярвам, че ще бъде завладяващ филм, защото това ни засяга по начин, какъвто не сме си представяли досега. Това беше вълнуващата част – да си представя как ще се развие всичко. Ще се отрази на връзките ни, на разбирането ни кои сме ние. За много от нас, същността ни е свързана с работата ни. Това, което правим, е съществена част от нас самите. И в тези промени има много драма и конфликти, дори и комедия. Има един израз „Lights Out“, който все по-често се използва. Последният човек, чиято работа се автоматизира, да загаси лампите като излиза – на машините ни има трябват. Но това няма да е тъжен филм или елегия. Идеята е да направим интересен филм за нещо, което изживяваме и чиято крайна точка е неясна.

Ще следим какво ще излезе. Както казахме, фенове сме на Дан Гилрой и с нетърпение очакваме всеки негов проект. Отбелязваме, че „Faster, Cheaper, Better“ ще бъде продуциран от Дженифър Фокс, която работи по „Майкъл Клейтън“ и предишните филми на Дан ГилройЛешояда“, „Roman J. Israel“ и „Velvet Buzzsaw“, както и от Скот З. Бърнс („The Report“, „The Last Duel“).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *