Да бъде оформен разказ за живота и творческия път на един от безспорните гении във филмовото изкуство – Стенли Кубрик, това е супер-предизвикателство. Надали в момента има кинаджия, който да се наеме да стори това сам, но Грегъри Монро е композирал новия документален филм „Kubrick by Kubrick“ с помощта на думи и идеи, споделени от самия Кубрик. В документалната история са използвани многобройните интервюта на ветерана на френската филмова критика Мишел Симон, а комбинацията им с уникални архивни кадри, предоставени от семейството на Кубрик, правят „Kubrick by Kubrick“ повече от задължителен за всеки киноман!

Режисьорът Монро има в актива си проекти като „Calamity Jane: Wild West Legend“, „Michel Legrand: Let the Music Play“ и „Racing Through Life – Toulouse-Lautrec“. Ето какво гласи официалният синопсис на „Kubrick by Kubrick“:

Невъзможно е да се оцени влиянието на Кубрик върху развитието на киното. Той беше истински великан, творбите му са неподражаемо изкуство в най-чист вид, изучавани от студенти по кино и от майстори режисьори, в търсене на отговори – известно е на всички, че Кубрик е особено сдържан в това отношение. При все, че Кубрик е един от най-изследваните, внимателно проучвани режисьори в цялата история на киното, рядко е предоставяна подобна изключителна възможност – да се чуят думите му с неговия собствен глас. На разположение на документалиста Грегъри Монро са ексклузивни обновени записи на подробни интервюта, правени с тайнствения режисьор в продължение на 30 години, които предават дълбоки разсъждения и философията му. Архивните материали са подредени с усет за ритъма на разказа и с особена грижа за историческата ценност на всички материали, от които е конструиран „Kubrick by Kubrick“ – филмът е превърнат в богато, изпълнено с лирика кинематографично есе, ода за значението и смисъла на киното за онези, които го правят и – разбира се – за зрителите…

Предвидената премиера на „Kubrick by Kubrick“ на Монро в рамките на Филмовия фестивал Трайбека ще бъде отложена за неопределено време, вследствие пандемичната реалност на нашето съществуване в последните месеци. Ще очакваме новини за това, особено вълнуващо за екипа ни, ценно парченце от историята на киното!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *