0520-Dune-Tout-Lede
Тимъти Шаламе (Пол) и Ребека Фъргюсън (Лейди Джесика)

Максимално бързо след представянето на Тимъти Шаламе в ролята на Пол Атреидски идват и първите официални снимки, които запознават публиката с доста действащи лица в дългоочаквания и натоварен с много надежди „Дюн“ на Дени Вилньов. Както сполучливо отбелязват колегите от Vanity Fair, години преди да се родят идеите за „Междузвездни войни“ и „Игра на тронове“ е публикуван един от най-обичаните и важни научно-фантастични романи на всички времена, спечелил наградата „Хюго“ (с „Безсмъртният“ на Роджър Зелазни) през 1966 – годината след появата му на бял свят, и получил най-първата награда „Небюла“. За онези, които все още не познават безмилостния свят на Аракис, учението на „Бин Джезърит“ и не са чували за „подправката на подправките“ – мелиндж, срещата с епоса на Франк Хърбърт, адаптиран за кино от Вилньов, ще бъде сериозна стъпка към така важното за всички души просвещение. Нали знаете, че голяма част от реалността се оказва неуловим déjà-vu-спомен от книгите, които сме прочели?

През лятото на 2019 година екипът на „Дюн“ навлиза дълбоко в гранитните каньони на южна Йордания. Тимъти Шаламе си спомня сюрреалистичното усещане при заснемането на един изгрев – именно заради „огромните образувания, които може и да съществуват на някоя планета в галактиката ни, но никога не бихме си представили, че ще ги открием на родната ни Земя…“

За да уловят усещането за безбрежни пясъчни полета, Дени Вилньов и съмишлениците му се местят в отдалечен регион извън Абу Даби, в Обединените арабски емирства, където температурите могат да се сравняват с неописуемите условия на Аракис. Добре познатите от романа на Хърбърт животоспасяващи костюми, които събират всяка отделена от тялото влага, пречистват я и я подготвят за нова консумация, в реалността на снимачния процес са истинско наказание за актьорите. Ала Вилньов е твърдо решен да следва интуицията си и да направи всичко така, както би го видял всеки посветен почитател на романа. Warner Bros. дават съгласието си историята да бъде разказана в два филма – както казва самият режисьор, „този свят е прекалено сложен и силата му е в детайлите. Не бих се съгласил да започна адаптацията, ако ми бяха поставили ограничение от един филм.

0520-Dune-Ebmed-01
Зендея (Чани)
0520-Dune-Ebmed-04b
Ребека Фъргюсън (Лейди Джесика)
0520-Dune-Ebmed-04c
Оскар Айзък (Дук Лито Атреидис)
0520-Dune-Ebmed-05
Джейсън Момоа (Дънкан Айдахо)
0520-Dune-Ebmed-04a
Джош Бролин (Гърни Халик)
The House Atreides, Left to Right: Timothée Chalamet as Paul Atreides, Stephen Mckinley Henderson as Thufir Hawat, Oscar Isaac as Duke Leto Atreides, Rebecca Ferguson as Lady Jessica Atreides, Josh Brolin as Gurney Halleck and Jason Momoa as Duncan Idaho
Дом Атреидис, отляво надясно: Тимъти Шаламе в ролята на Пол Атреидс, Стивън Хендерсън като Туфир Хауът, Оскар Айзък като Дук Лито Атреидс, Ребека Фъргюсън като Лейди Джесика, Джош Бролин като Гърни Халик и Джейсън Момоа като Дънкан Айдахо
0520-Dune-Ebmed-06
Шарън Дънкан-Брюстър (д-р Лийф Кайнс)
Режисьорът Дени Вилньов и Хавиер Бардем като Стилгар
Режисьорът Дени Вилньов и Хавиер Бардем като Стилгар

За Дени Вилньов романът на Франк Хърбърт е не само космическо приключение, но и до голяма степен пророчество за бъдещето на собствената ни планета:

Независимо от това в какво вярваме, Земята се променя и ние трябва да се адаптираме. „Дюн“, написан в средата на ХХ век, е портрет на днешната реалност – тоталната зависимост от природните ресурси, капитализма, свръх-експлоатацията на всичко, което все още ни предоставя нашата планета. Настоящето е все по-страховито. Историята е за възмъжаването на един герой, но е и зов за действие именно към младите хора… Това е книга, в която са преплетени политика, религия, екология, вярвания – изключително сложен пъзел. Казвам съвсем честно – това е най-трудното нещо, което съм правил в живота си!

Не искаме да се повтаряме, но тази творба е едно от най-очакваните събития за голяма част от нашия скромен „операционен“ екип! Ще очакваме всякакви ъпдейти по темата, като си позволяваме да напомним, че Вилньов пише сценария заедно с Ерик Рот и Джон Спейдс, а ролите са разпределени повече от възхитително: Тимъти Шаламе ще бъде Пол, Оскар Айзък и Ребека Фъргюсън са родителите му, Зендея е Чани, Джейсън Момоа е Дънкан Айдахо, Стелан Скарсгард е барон Харконен, Дейв Батиста е Звяра Рабан, Хавиер Бардем е Стилгар, Джош Бролин е Гърни Халик, участват още Шарлот Рамплинг, Дейвид Дастмалчиан, Стивън Хендерсън, Чанг Чен и др. Още подробности може да откриете в новините ни до момента.

В очакване на 18 декември 2020 ще напомним на всички прочутата Бин Джезъритска молитва, която очевидно е „пътеводна светлина“ и за самия Дени Вилньов:

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past, I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 Comments

  1. Андрогенната негрица изглежда ще е Лайът Кайнс, като гледам отенъка на Чани. Интересно ми е кой ще изиграе Стилгар.

    1. То си пишело в новината, но кой да чете. Странно защо няма негова снимка.

  2. Ако не отменят премиерата за 2021-ва , може би тийзър до месец и половина 🙂

  3. ся не мога да спомня Линчовата версия, ама пак ли беше толкова политкоректно откъм цвят?

    1. Линчовата версия имаше съвсем друг левъл проблеми 😀

  4. Всичко изглежда добре засега. Дано се и запази така.
    Единствената ми забележка е за Хавиер Бардем. Просто изглежда нелепо на снимката с тази брада и чалма. Дано на екран изглежда по добре….

    Имам огромни очаквания за този филм и дано да се оправдаят.
    Разбира се щом излезе филма неминуемо ще има аналогии с Дюн на Линч. Много хора смятат, че версията на Линч е пълен провал, а други че е велик филм. Лично за мен, моето лично мнение за версията на Линч е, че филма е истински шедьовър (въпреки, че и самия Линч не го харесва), колкото и да не го харесват хората и някой „колеги“ от операционната. 🙂 Искрено се надявам, че новия прочит ще надмине аналогията на Линч, въпреки, че оставам леко скептичен, че тази версия ще е по добра от Линчовата… Дано прогнозата ми не се оправдае. Ще ми се да видя сериозна версия оправдаваща очакванията и развиваща детайлно в основи тезите и идеите на Хърбърт заложени в книгата. Макар че тук навлизаме на по високо ниво, а както знаем масовата публика не е толкова интелигентна. Притесняваме, че ще опростят филма до нивото на масовата публика и от това ще пострада целия филм…..

  5. На челите книгата, някаква идея дали има нов /по съвременен/ превод на книгата ? Мисля да си я причиня преди да гледам филма…

    1. Какво значи по съвременен превод? По либерален? Или по политкоректен натъпкан с негри, например?
      Книгата си е книга. Както е написана, а след това преведена на друг език, написаното и превода си е един и същи….

    2. За превода не знам, но има всичките 6 книги, преиздадени в удобни 3 тома от Бард. Оформлението е добре, но текстовете са пълни с правописни и пунктуационни грешки, особено в третия том.
      Друг е въпросът, че няма да се изпусне много ако четенето спре след първия роман. 🙂

    3. Аз бих посъветвал четенето да е до четвъртата книга, Бог-император на Дюн. Първите два романа могат да бъдат прочетени като един, най-малкото защото първият Дюн е разделен на две части, всяка с големина почти колкото втория. Третата книга е осезаемо по-слаба и като за първо четене е трудна за следене, но е важна с оглед на това което се случва в четвъртата, която за мен е безспорния шедьовър на поредицата.

  6. Предвиждам „Dune“ да попадне в капана на супермасивния „Хайп“, където очакванията на публиката достигат недостижими нива на плътност. От трейлър-а ще се разбере дали ще има „супернова“ 🌌💥

  7. Филм, в който това безизразно лайно Тимъти Шаламе има основно екранно присъствие, няма как да се бори за реална качествена стойност.
    За жалост, какстът тук е сериозно сбъркан.