Съвсем наскоро сме споменавали „Истината” („The Truth”/„Verite”) във връзка с представянето на филма в програмата на последната Киномания, но открихме, че в „операционното” пространство липсва поне едно малко доказателство за майсторството на Хирокадзу Корееда – трейлър на новата му драматична история. За първи път в 30-годишния си път като разказвач, японският режисьор дръзва да излезе извън познатата и удобна територия на собствената си култура, и поверява сюжета на най-новия си филм на легендарната Катрин Деньов и несравнимата Жулиет Бинош. Премиерата на „Истината” беше в програмата на Венеция през месец септември, а за всички, които не са успели да видят филма у нас – ето кратко и деликатно напомняне какво несравнимо удоволствие е да гледаш талантливи актьори, режисирани от Корееда.

Режисьорът беше споделил отдавна, че иска да предизвика себе си с решението да направи този филм извън Япония. Да заснемеш история с изцяло френски екип, в работна атмосфера, в която неминуемо съществува езикова бариера, е истинско геройство, но все пак това е и великолепен шанс за среща със страхотни актьори, които са имали желание да работят по този сюжет именно с Корееда – кой би отказал подобна идея?! Ето какво гласи официалният синопсис:

Фабиен е звезда на френското кино. Тя властва над мъже, които я обичат и й засвидетелстват възхищението си. Когато от печат излизат нейните мемоари, дъщеря й пристига от Ню Йорк, заедно със семейството си. Срещата на поколения винаги може да се превърне в поле за спорове и противоречия – истини излизат наяве, уреждат се сметки, изтръгват се признания за любов и други чувства…

Главните роли в „Истината” са поверени на Катрин Деньов и Жулиет Бинош, партнират им Итън Хоук, Людивин Сание, белгиецът Роджър Ван Хул и др. В основата на сценария е театрална пиеса, която Корееда пише преди 15 години. Ето какво споделя още той:

„Отдавна ме вълнуват различни въпроси за семейството – истината или лъжите го държат заедно? Какво бихте предпочели, ако трябва да избирате – жестоката истина или сладката, щадяща лъжа?… Надявам се чрез този филм зрителите да успеят да открият своите отговори на тези въпроси…”

Истината” вече може да бъде видяна на кино в Япония, Русия и Италия, по време на коледните празници ще я видят и киноманите във Франция, Испания и Австралия, като разпространението на филма продължава в много държави по света през 2020 година, като във Великобритания и САЩ ще се появи на екран на 20 март 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *