Отдавна вече никой не вижда в Даниел Радклиф онзи прочут малчуган с магически способности, по когото полудяха няколко поколения тийнейджъри. Той постепенно се превърна в актьор, който не се страхува от провокации и понякога прави неочаквани избори, но винаги резултатът е интересен и (често) важен за творческия му път. Поредно доказателство в тази посока е „Escape from Pretoria” – филм, който разказва истинската история на бившия затворик Тим Дженкин, описана в едноименната му автобиографична книга. Преди да видите трейлъра на филма, ви предлагаме да се запознаете с някои важни детайли:

Тим Дженкин е активист на Африканския национален конгрес, хвърлен в затвора с максимален режим на сигурност в Претория през 70-те години на ХХ век по време на апартейда. Заедно с още двама борци за свобода, в чиито роли във филма влизат австралийците Даниел Уебър и Марк Ленард Уинтър, Тим успява да избяга на 11 декември 1970 година с помощта на направени от него самия дървени ключове…

Филмът е изпълнен с напрежение и – сигурни сме – със забележителни актьорски изпълнения. И макар темата „бягства от затвори” да има дълга история в световното (не само холивудското) кино, не бихме имали нищо против да видим още един, след като обещанието е за „реверанси” към „Escape from Alcatraz” и класиката „Papillon” със Стив Макуин и Дъстин Хофман…

Режисьор е Франсис Анан, за когото „Escape from Pretoria” е трети пълнометражен филм; той пише сценария заедно с Л. Х. Адамс. В актьорския екип, освен Радклиф, Уебър („The Punisher”) и Уинтър („The Dressmaker”), се включват и Иън Харт („Mary Queen of Scots”), Стивън Хънтър (трилогията „The Hobbit”) и др.

За момента се очаква британската премиера на филма – 6 март 2020, като е фиксирана и дата за Нидерландия – 21 май 2020. Очевидно подобни теми и (сравнително) непознати творци не представляват интерес за разпространителите в териториите отвъд Океана, но може и да грешим в предположенията.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *