В началото на октомври видяхме първия трейлър на продуцираната от ITV Studios и Mammoth Films за ВВС нова адаптация на монументалния роман „Война на световете” („The War of the Worlds“) на Хърбърт Уелс. Това, което видяхме в рекламата като идея и подход към материала определено ни хареса, затова и с радост отбелязваме, че само след седмица ще можем да се насладим на мини-сериала и в родния ефир.

Война на световете” е дело на режисьора Крейг Вивейрос („Rillington Place”) и сценариста Питър Харнест, работил над проекти като „Джонатан Стрейндж и мистър Норел“, „МакМафия“, „Инспектор Валандер“ и „Доктор Кой“, а в ролите са Елинор ТомлисънРейф СполРупърт ГрейвсРобърт Карлайл и Джейкъб Р. Молой. Действието е ситуирано в Лондон (за първи път) и прилежащата му околия, по време на Едуардианската епоха, а ето и официалния синопсис:

След като огромен метеорит се разбива в околностите на Лондон, жителите на планетата Земя се оказват свирепо атакувани от неизвестна извънземна раса. Всред хаоса Джордж (Спол) напуска студената си съпруга с надежда да започне нов живот с Ейми (Томлинсън), независимо от осъдителното отношение на околните. Заедно с останалите хора на планетата, Джордж и Ейми се оказват в ситуация, в която трябва да се борят за оцеляването си срещу брутален враг, когото не разбират, враг, решен да унищожи човечеството и да завладее планетата.

Вижте и един кратък трейлър:

Отново припомняме какво споделя сценаристът Питър Харнест за адаптацията:

Исках да направя версия на „Война на световете”, която да е вярна на тона и духа на романа, но също така да звучи съвременно, да е изненадваща и пълна с шокиращи моменти – сблъсък межди фантастика, костюмна драма и ужас. Няма нищо уютно и предвидимо в романа на Уелс и точно това исках да уловя в сериала. Имаме невероятен актьорски състав и екип и нямам търпение те да взривят екраните с ужасяващата история на първото извънземно нашествие.

А ето какво добавя и режисьорът Крейг Вивейрос:

Текстът на Хърбърт Уелс е бил адаптиран многократно, но винаги в модерно време и съвременен (американски) декор. Това е първата адаптация, чието действие се развива в Лондон по времето на крал Едуард.

17289650-low_res-the-war-of-the-worlds-833ab0c

Режисьор на „Война на световете” („The War of the Worlds“) е Крейг Вивейрос („Rillington Place”), по сценарий на Питър Харнест („Jonathan Strange & Mr Norrell“). В ролите са Елинор Томлисън, Рейф Спол, Рупърт Грейвс, Робърт Карлайл, Джаонатан Арис и Джейкъб Р. Молой.

Премиерната за Централна и Източна Европа ще бъде по Epic Drama в две поредни вечери на 20 и 21 декември от 22:00 часа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *