Нов Pixar филм – това сякаш вече е повече от достатъчно. Или не е? За кого? Само който е живял на друга планета в последните около 25 години би имал оправдание, ако попита „Кои са Pixar?” Някои от филмите, продуцирани от анимационното студио, са печелили „Оскар”-и, други са разплаквали и разсмивали до сълзи зрители на абсолютно всякаква възраст, а ненаситните Disney ги „глътнаха” през 2006 година за 7,4 милиарда долара – само и само уникалната анимация на авторите от Pixar да бъде вече „in the House of Mouse”, а не да се явява пряка конкуренция.

И така, идва време за първи трейлър на най-новото рисувано творение – „За душата” („Soul”), в което Джейми Фокс (като рисувания главен герой Джо Гарднър) трябва да преживее разни приключения, преди да осъществи мечтата си – да свири джаз!

Зад новото Pixar-творение е един от шефовете и главни творчески двигатели на компанията – Пийт Доктър („В небето“, „Отвътре, навън”), чиито идеи много харесваме и още повече ни допада начинът, по който той и съавторите му подхождат към рисувания разказ. Ето какво споделя той пред Entertainment Weekly:

Разговаряхме с много хора, които притежават различни религиозни традиции и съхраняват традициите на културния си произход. Зададохме им въпроса какво според тях е душата – и всички бяха единодушни, че е „нещо ефирно”, нещо отвъд физиката. Страхотно – как тогава ще се справим със задачата си? Свикнали сме да рисуваме играчки, коли – неща, които лесно могат да се визуализират. Това беше сериозно предизвикателство, но екипът ни успя да измисли страхотни идеи, и резултатът е налице. Дълго време се колебаехме какъв трябва да бъде героят ни, но след като решихме, че ще бъде музикант – всичко само си дойде на мястото и филмът се оформи.

В това своеобразно пътуване към най-важните решения и дела потегля, както споменахме, героя на Джейми Фокс, а компания ще му правят Тина Фей („Мегаум”), Джон Ратценбергер („Играта на играчките”), Амир Халиб Томпсън, познат като Questlove, Давийд Дигс, Филисия Рашад и др. А ето какво гласи официалният синопсис на „За душата”:

Джо Гарднър е учител по музика в едно училище, но цял живот е мечтал да свири джаз на сцена и най-накрая му се отдава възможност да впечатли колеги музиканти по време на откриването на „Half Note Club”. Но един инцидент изневиделица отделя душата на Гарднър от тялото му и я изпраща в центъра „You Seminar” – място, на което душите се развиват и се сдобиват с нови стремежи, преди да бъдат „транспортирани” към някое новородено дете. Така на Гарднър му се налага да се упражнява заедно с други души (като тази на 22, със странни разбирания за живота и оказала се вече прекалено дълго на този семинар!), за да може да се върне на Земята, преди да е станало прекалено късно…

Така описана историята , на нас ни е симпатична и интригуваща, и със сигурност ще бъде трогателно-забавна – каквито са всички творби на Pixar. Ала този специфичен сюжет може да се окаже препъни камък за най-младата публика – много майки и татковци ще се затруднят да обяснят на 3-4 годишните си отрочета какво представлява всъщност това бледо-синкаво човече-капка и къде точно отива да „тренира”…

За душата” („Soul”) ще бъде пуснат на голям екран на 19 юни 2020 – и тогава ще споделим задължително пълни впечатления от поредната рисувана приказка, посветена на терзанията, изпълващи душите на хората в нашата съвременност…

soul_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Изглежда великолепно! Историята звучи чудесно и ако съдим по успеха на Up и Inside Out, то този ще е поредния шедьовър за Pixar.