radioactive-20191012

Въпреки че внимавахме много с новите заглавия, които се появиха премиерно в Торонто, за доста от тях не сме намерили време да ви разкажем през изминалите месеци – затова се опитваме да наваксаме постепенно пропуснатото. Сред любопитните сюжети се оказва и „Radioactive”, на сценариста Джак Торн и на родената в Иран режисьорка Маржан Сатрапи, която привлече погледите на световната кинообщност в началото на хилядолетието със своята анимационна творба „Persepolis”.

Най-новият й филм е посветен на прочутата носителка на Нобелова награда Мария Кюри, като за главната роля творческият екип се е доверил на способностите на Розамунд Пайк. Вече имаме възможност да хвърлим поглед върху първи трейлър на филма:

Вероятно още доста време ще е необходимо – и на публиката, и на киноспециалистите, за да отвикнат да сравняват роли и постижения. От малкото видяно в този трейлър, все още не можем да сме сигурни за мащаба и дълбочината на историята, но подозираме, че ролята на Пайк няма да е на нивото на изпълнението й в „Не казвай сбогом”, номинирана за Оскар под майсторската режисера на Дейвид Финчър. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Мария Кюри е единствения човек, спечелил Нобелова награда за постижения две различни научни дисциплини – физика и химия. Макар че тя успява да открехне вратата към познанието на някои от най-могъщите сили във Вселената, нейната история е въздействаща и в друг контекст – тя е една гениална жена, която се бори да бъде чута и да й бъде признато по достойнство правото да бъде поставяна като постижения до (не след) съпруга си. В „Radioactive” Кюри е представена като жена, чиито ум е недостижим, чиито глас е ясен и силен, чиито вътрешен огън е вечен.

Когато на 24 години тя пристига от Варшава в Париж, Мария Склодовска е заредена с безкрайна любознателност, но по-бавните разсъждения на околните предизвикват у нея нетърпение и недоволство. Срещата с вече сдобилия се с признание учен Пиер Кюри (Сам Райли) би могла да бъде нейното спасение, но Мари е неспособна да флиртува, нито да води обикновени разговори, за ежедневни неща. Всъщност по време на споровете между двамата, те осъзнават, че изпитват необяснимо привличане един към друг. Скоро двамата решават не само да работят заедно, но и да се оженят… В хода на съвместните им научни изследвания, двамата Кюри откриват сили, които се оказват много бързо извън техния контрол…

Всичко това звучи изключително интересно и определено трейлърът се опитва да привлече всякакъв тип публика – и почитателите на реалните факти, известни от историята, и заинтигуваните от визуалните препратки към различни епохи в човешката история, повлияни пряко от откритията на Кюри. Сега, бихме поспорили относно избора на актьор за ролята на Пиер Кюри – Розамунд, макар че е само с една година по-голяма от партньора си Сам Райли, изглежда доста по-възрастна и зряла (в кадрите от трейлъра), но може и да грешим. В роли в „Radioactive” ще видим още Аня Тейлър-Джой, Анюрин Барнард, Саймън Ръсел Бийл и др.

tumblr_pxt1uj6MiY1rs3i49o1_1280

Продуценти на „Radioactive” са Studio Canal, Working Title, Amazon Studios и Shoebox Films, премиерата му беше в програмата на Торонто през септември, а за разпространението отговарят Amazon, които обещават то да се случи по някое време през 2020 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *