1917

Надявахме се на още един поглед към епохалния разказ, посветен на Първата световна война, подписан от Сам Мендес – и ето, Universal, DreamWorks и New Republic ни предоставят този шанс. С наближаването на премиерната дата в края на годината ще сме изключително доволни, ако имаме дори и незначително малък принос към увеличаването на броя заинтригувани хора, които ще се превърнат в публика на този епохален поглед към миналото.

1917” ни отвежда в разгара на Първата световна война, а в центъра на историята са двама млади британски войници – Скофийлд (МакКей) и Блейк (Чапман), които трябва да изпълнят една абсолютно невъзможна мисия. В надпревара с времето, на тях им е наредено да пресекат вражеската територия и да доставят съобщение, което ще спре предвиждана смъртоносна атака и ще бъдат спасени хиляди животи – сред тях е и родният брат на Блейк…

Колкото и скептично да се изказваме понякога за „актуалността” на филмите с военна тематика, ние сме убедени в едно – историята трябва да бъде разказвана и пресъздавана за бъдещите поколения във възможно най-правдивия й вид, за да се предава знанието за фаталните грешки на човечеството и (евентуално) да бъде избегнато тяхното (циклично) повторение. Дори да не сте сигурни, че бихте отишли да видите „1917” на Сам Мендес, отделете две минути за този пореден трейлър…

Надеждата е нещо опасно! Тя поддържа духа жив, тя е опората, която дава сили и в най-ужасяващите моменти от този мръсен живот, дето ни се е паднал да го живеем; тя е светлината в другия край на бункера, който всеки момент може да бъде взривен от вражески снаряд… Едно от най-ценните качества на „1917” вероятно ще се окаже непосредствената близост между камерата – очите на зрителите, и главните герои в историята – две млади войничета, получили (почти) невъзможна мисия и втурнали се в надпревара с времето да я изпълнят. Техният успех ще спаси хиляди човешки животи. Техният провал ще маркира невъзвратимата реалност с реки от кръв и планини от трупове… Жестокостта на всяка война е безогледно безмилостна – и еднаква за всички под слънцето…

Всичко може да приключи само по един начин… Важното е да приключи, да се прекъсне порочният кръг на грешки, които се извършват отново и отново от новите, уж невинни, а всъщност непросветени поколения. Иска ни се филмът на Сам Мендес да се превърне в достойна част от историческите „помагала”, с които младата публика би могла да задоволи своя глад за информация. Все още не сме изгубили надежда някой ден да имаме възможност да видим и изключителния портрет на времето, създаден чрез документалния експеримент на Питър Джаксън „They Shall Not Grow Old” – вярваме, че именно филми като неговия и като „1917” са способни да запазят така ценната памет за миналото на безразсъдното човечество.

1917

Ще споменем отново, че в главните роли във филма на Мендес ще видим Джордж МакКей („Captain Fantastic”) и Дийн-Чарлз Чапман („Игра на тронове”), а в командния и войнишки състав около тях са още Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач, Марк Стронг, Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър, Набан Ризван, Клер Дюбург.

1917” ще се появи в определени киносалони (най-вече в Щатите) на Коледа 2019, преди да бъде пуснат в широко разпространение в десетки страни по света през януари 2020 година. У нас премиерата му се очаква на 24 януари 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

    1. Документалката на Джаксън и El Cap са най-доброто за 2018

      Тръгвам към Jeremiah за още 🔺

  1. Изглежда великолепно! Ще го гледам на премиерно в САЩ и ще дам мнение.

  2. Да всичко е добро, но какво по дяволите правят англичани на чужда територия? Не са ли агресори? Или бранят славната британска империя на чужда земя? Да мрат за шепа лордове и ново-богаташи. Не помня къде го бях чел за английските войници, умиращи безславно и ненужно в Първата световна-ЛЪВОВЕ УМИРАХА ЗАРАДИ ОВЦЕ. Беше нещо подобно.