През годините сме имали няколко повода да пишем за потенциални екранизации на фантастичната (във всеки смисъл на думата) класика на Айзък Азимов „Фондацията“ („Foundation“), но – не особено изненадващо – не се осъществи нито безумно ужасният проект на Роланд Емерих, нито планираният сериал на НВО с продуцент и сценарист Джонатан Нолан.

Последно отразихме новината, че Дейвид С. Гойър („Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”, „Черният рицар”) и Джош Фридман („Война на световете”, „Terminator: The Sarah Connor Chronicles”) работят по сценарий на сериал за Skydance Television, но това беше в средата на миналата година и впоследствие решихме, че и този проект се е разпаднал.

Сега обаче научаваме, че след сериозно наддаване за фантастиката, Apple са се сдобили с правата, без съмнение срещу впечатляваща сума. И по-важното, от потенциална екранизацията изведнъж се превръща в доста по-сигурна – в желанието си да трупат все повече високопрофилни проекти и да се наместят сред останалите стрийминг гиганти, Apple вече са заръчали работата да започне (така наречения „straight-to-series order“).

Така „Фондацията“ се нарежда до „Amazing Stories“ на Брайън Фулър и още няколко проекта (някой любопитни, някои доста съмнителни на този етап), които Apple вече са поръчали и подготвят. Сега остава въпросът кога Apple ще са готови да представят новата си услуга и всички тези оригинални продукции на света.

Предполагаме, че съвсем скоро ще пишем още новини за „Фондацията“ и тогава ще споделим мнението си за Гойър и Фридман като създатели на сериала, както и всякакви коментари за следващите имена, които се присъединят пред и зад камерата. Засега оставаме на изчакване със смесени чувства към екранизацията, а за незапознатите с оригинала на Азимов, отново предлагаме синопсиса на двутомното издание на „Бард”, което събира всички книги от поредицата:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Гойър е прекалено „hit-and-miss“ за нещо толкова монументално, за тва е нужен някой с размаха ПОНЕ на Питър Джаксън.

  2. Айде сакън да не е Ябълката. Не благодаря.
    Айде холал да е някой друг.

    П.С. Представям си какво би сторил Спилбърг с Фондацията….
    Вилньов също…