Отзивите за силната драматична история „Clemency” на режисьорката и сценарист Чинони Чуку, представена и в програмата на фестивала в Торонто след като спечели Голямата награда на журито в Сънданс, са възторжени, а актьорите, на които са поверени главните роли – Алфри Удард и Олдис Ходж, вече се коментират като едни от бъдещите претенденти за отличия в сезона на наградите.

Сюжетът е фокусиран върху терзанията на един изпълнител на смъртни наказания и надеждите, които таи един затворник въпреки произнесената окончателна присъда. Колкото и да са филмите с истории, които – на пръв поглед – си приличат, сигурни сме, че авторите, пък и публиката винаги ще откриват интересни акценти, които правят всяка следваща история наистина уникална.

Силен сезон се очертава за Neon като разпространител на важни филмови заглавия – екипът му се е ангажирал с „бутиковите” „Parasite” на Понг Джун Хо и „Portrait of a Lady on Fire” на Селин Сиама, както и още с „Wild Rose”, „Luce,Little Woods”, „The Beach Bum” и документалните „Apollo 11” и „Biggest Little Farm”. Включвайки в портфолиото си и „Clemency, участието на Neon в предстоящите номинации за американската киноакадемия е почти сигурно. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Как съумяваш да спасиш брака си, ако се опитваш да спасиш душата си, усещането са собствена цялост и представите си за добро и зло? Бернадин Уилямс е надзирател, която в продължение на години се е отдръпвала все повече от съпруга си и в същото време съвестно е изпълнявала ангажиментите си като изпълнител на смъртни присъди в затвор с максимално ниво на сигурност. В един момент обаче между нея и осъдения затворник Антъни Удс се създава странна привързаност – емоционалната повърхност е разчупена и Бернадин трябва да си даде сметка за противоречията мужду добрите намерения, неосъществените мечти и нейните строги, безмилостни служебни ангажименти…

Не е шега работа да те преследват емоционални несигурности и колебания – всичко влияе върху баланса на специфичната атмосфера, създадена в институция за наказание и възмездие. В щатското кино има страхотни образци на подобни драматични истории и е прекрасно, че други творци не се „плашат” от създаденото вече „съвършенство” и търсят нови гледни точки и образи за своите филми.

плакат

Освен Алфри Удард и Олдис Ходж, в актьорския екип на „Clemency” участват още Ричард Шиф, Уендъл Пиърс, Даниел Брукс, Ричард Гън. Убедени сме, че тепърва ще чуваме доста новини около този филм и екипа му!

Премиерната дата за разпространението му в САЩ е 27 декември 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *