Непосредствено след представянето на носителя на наградата за сценарий от Кан 2019 в програмата на Торонто, седмица преди началото на разпространението на филма във Франция и в подготовка за показа му на територията на Щатите (френски филм, субтитриран, в епоха – предричаме доста ограничени резултати), в пространството се появи малко по-дълъг трейлър на „Portrait of a Lady on Fire”.

Не намираме сериозни разлики, сравнявайки с първия поглед към новото творение на Селин Сиама – малко повече разходки край морето, малко повече приказки и натежали от неизказаности погледи. И този път не са ни спестени суперлативните цитати – явно и според щатския разпространител Neon няма много хора, които предпочитат да видят с очите си, не да прочетат какво други вече са видели и колко въздишат по него. Хвърлете и вие един поглед.

Главните роли в „Portrait of a Lady on Fire са поверени на дългогодишното екс-гадже на режисьорката Адел Енел („Непознатото момиче” на братя Дарден, „120 удара в минута” на Робен Кампийо) и на Ноеми Мерлан, а Валерия Голино е в ролята на майката на бунтовната девойка, чиито портрет трябва да бъде нарисуван. Селин Сиама е добре позната на киноспециалистите със своите предишни пълнометражни творби – „Girlhood”, „Tomboy” и „Water Lilies”, чиито премиери са или в Кан, или в Берлин, и носят на авторката си десетки отличия. Ето какво споделя Сиама за най-новия си киноразказ:

Исках да им върна сърцата, душите и телата – там, където трябва да принадлежат. Този филм не разказва историята на това дали подобна любов е възможна – никой не би разрешил и всички са наясно с това… Аз съм обсебена от идеята за равенство в любовта и приятелството и смятам, че съвместното им съществуване е напълно възможно – по-често в еднополовите връзки, отколкото в традиционните отношения.

Режисьорката е и автор на сценария, награден в Кан преди няколко месеца – и както е видно от кадрите, в пламъка на художническата задача се разгаря една съвсем реална, ала немислима в дебрите на XVIII век любовна история. Актрисите дават всичко от себе си в това всеобщо романтично увлечение, а за незапознатите ще напомним и официалния синопсис на филма:

Бретан, Франция, 1760 година. Художничката Мариан е ангажирана да нарисува портрет преди сватбата на младата Елоиз, която току-що е излязла от ограниченията на манастира, в който е завършила образованието си. Елоиз не желае да се омъжва, затова Мариан трябва да нарисува портрета ѝ без нейно знание. Тя поема ролята на придружителка и я наблюдава през деня, като рисува през нощта. Привличането между двете жени става все по-силно и те споделят единствените дни на свобода за Елоиз между манастира и венчилото. В момента, в който Мариан приключи с работата по портрета, всичко ще свърши…

И така, животът си продължава в очакване дали Франция ще обяви именно този филм за свой претендент в надпреварата за най-добър международен „Оскар” догодина. Премиерата на „Portrait of a Lady on Fire в Щатите е предвидена на 6 декември 2019 – ще видим колко време ще се задържи на екран и с какви резултати…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. This trailer is utterly captivating ….I watched it three times in a row – and I can’t get enough of it –

    oh – the beautiful eyes of these two ….
    make me dream all of a sudden too 🙂

  2. Резултатите му в САЩ едва ли ще са високи, но дано се окаже квалитетен филм.