завръщането на краля

 It is not despair, for despair is only for those who see the end beyond all doubt. We do not!

Точно 18 години по-късно „Властелинът на пръстените“ продължава да е най-епичната фентъзи сага, правена на кино. Великото пътешествие на хобита Фродо Бегинс през Средната земя чак до Мордор, за да унищожи Единстения пръстен, се превръща в най-награждаваната поредица на кино и един от най-големите литературни трудове на своя автор – Джон Роналд Руел Толкин. Книгата, която служи за основа на епоса на Питър Джаксън, е публикувана за първи път през 1954 г. Написването й отнема близо 10 години и макар да е започнала като продължение на историята в „Хобит“, става много по-голяма и започва да живее свой собствен живот.

Властелинът на пръстените“ е точно толкова важен за киното, колкото и за литературата. Можем да кажем спокойно, че двама велики майстори обединяват сили, за да създадат знаменита сага, която вълнува зрители и читатели и до днес. Затова не е странно, ако вече сте си взели билет за „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ Live in Concert, който ще се състои 16 ноември в зала „Арена Армеец“. Ако пък случайно не сте, то направете го. Така ще имате възможност да изживеете финалната част отново на голям екран, но този път с музиката от саундтрака, изсвирена на живо. Ако сте били на предишните два филм-концерти, то ще знаете, че преживяването е онова чувство, заради което хората после пеят песни, пият ракия и ронят сълзи. Тоест, епично е. Като самата сага.

Саундтракът на Хауърд Шор има три заслужени „Оскар“-а (единият – за песен), като единствено втората част на трилогията не е номинирана. Но нищо. Ние прощаваме на Академията този пропуск…. и за да се подготвите за „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ Live in Concert, сме ви приготвили пет епични сцени от трите филма, като и петте са с пет могъщи музикални теми. Приятно слушане!

„Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“

A Knife in the Dark

Линк към сцената: 

https://youtu.be/_WqO2IKkank

Първата сцена, в която хобитите се изправят лице в лице в битка с Назгулите (още наречени Духовете на Пръстена). Музиката силно допринася за ефекта на сцената, в която Фродо слага Единствения и за първи път вижда истинския облик на злото. Това е и сцената, в която Арагорн за първи път влиза в битка с Назгулите пред очите на хобитите, доказвайки своя героизъм и лоялност към тях. Фродо бива прободен от Моргулско острие, принуждавайки групата да търси помощта и лековитите способности на Елронд – владетеля на Елфите в Ломидол.

„Властелинът на пръстените: Двете кули“

Helm’s Deep

Линк към сцената: 

Музиката съпровожда една от най-мащабните битки в киното – битката при Шлемово усое. Точно когато изглежда, че няма никаква надежда, Гандалф се появява, придружен с прогонените от кралството Рохирими и техния главнокомадващ Еомер – племенник на краля Теоден, за да нанесе разгромителна атака на армиите на Исенгард. Песента звучи точно, когато те идват от „Изток с изгряващото слънце“, което сякаш изгрява от Гандалф Белия и заслепява урук-хаите.

„Властелинът на пръстените: Завръщането на Краля“

Minas Morgul 

Линк към сцената:

Сцената, в която Фродо, Сам и Ам-гъл преминават пред портите на Минас Моргул – кулата, в която са събрани Назгулите и хиляди орки; мястото, от което огромната войска на Мордор и Саурон потегля за битка с Минас Тирит, последното царство на човешкия род. Музиката звучи точно когато войските, начело с Назгулите, се отправят на война срещу човечеството – битката при Пеленорските поля в Гондор.

„Властелинът на пръстените: Завръщането на Краля“

The Return of the King

Линк към сцената:

Един от може би най-емоционалните моменти в последната част на трилогията. Моментът, в който Арагорн е коронясан за крал на Гондор и официално приема името Елесар. След победата при Пеленор, Задругата отново е заедно и Арагорн вижда своята любов – Арвен, за първи път след отдавашното им разделяне в Ломидол, когато Задругата се сформира за първи път. Освен всичко друго, тук можете да чуете самият Виго Мортенсен, който пее на елфически език.

„Властелинът на пръстените: Завръщането на Краля“

The End of All Things

Линк към сцената:

Последна в нашата селекция, но не и по важност. Това е сцената, в която Ам-гъл пада в лавата на Съдбовния връх, където е изкован Единствения, погубвайки злото завинаги. Пръстенът е унищожен заедно със Саурон и неговите войски. Фродо и Сам избягват, гонени от разрухата на Мордор. В тази сцена и тема има страх и отчаяние, защото заобиколени от лава и огън, хобитите знаят, че няма накъде да избягат и краят им е близо. Тогава идват орлите, които ги спасяват.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Бях на „Двете кули“ (вече не знам преди колко години) и беше магическо. Вокала(все забравям името на мацката), който акомпанираше на оркестъра беше просто божествен. Препоръчвам с две ръце !

    P.S. Gandalf and his „sunshine projects“ 😀