Поредното издание на един от най-авторитетните филмови форуми в света приключи с раздаването на наградите в съботната вечер. Началото на септември най-често предлага изненади – и както преди две години „Златният Лъв” се приюти в ръцете на Гийермо дел Торо за „Формата на водата”, а миналата година лично той като председател на журито го връчи на сънародника си Алфонсо Куарон за „Рома”, през 2019 журито, начело с аржентинската режисьорка Лукреция Мартел удостои с голямата награда на Венеция един от най-обсъжданите и приети с бурни овации филми – „Жокера” на Тод Филипс.

Тази награда много рядко удостоява филм, който е дело на голямо студио в Холивуд. Безспорно е влиянието на комиксовите сюжети върху развитието на киното в последните десетилетия, ала надали някой е очаквал, че ще се появи толкова стряскащо-впечатляваща история, изпълнена с реалистичен мрак и титаничното присъствие на Хоакин Финикс, че да впечатли специално поканените за жури кинотворци в такава висша степен. Можем само да свалим почтително шапка на Филипс и да чакаме с огромно нетърпение да видим с очите си трансформацията на Финикс. Знаем, че той е способен на чудеса, просто искаме да видим поредното! И разбира се, ще проследим как ще се представи филмът в последващата надпревара за бленуваните от всички номинации и отличия на Американската академия…

„An Officer and a Spy” на Роман Полански

А непредубедения избор на журито за това кои са заслужили наградите на 76-ия Венециански филмов фестивал може да бъде доказана и от още един факт – вторият по значимост приз, Голямата награда на журито, беше присъдена на филма „An Officer and a Spy”, режисиран от Роман Полански. Спомняте си как само преди няколко дни шефката на журито отказа за присъства на официалната премиера на филма, като обърна внимание на факта, че Полански все още не е наказан за изнасилването на 13-годишно момиче с 40-годишна давност. Но все пак, независимо от продължаващите дебати относно равноправното представяне на двата пола във всички творчески състезания (включително и основната конкурсна програма, където през 2019 година има само два филма на режисьорки) и влиянието на движението #MeToo, очевидно решенията на журито са продиктувани само (както и трябва да бъде!) от качествата на филмите.

Един бивш носител на „Златния Лъв” – ветеранът Рой Андершон си тръгна от Венеция с режисьорската награда за най-новия си филм „About Endlessness”. Призът за най-добър сценарий беше присъден на твореца от Хонконг Йонфан за първата му пълнометражна сюрреалистично-носталгична анимация – „No. 7 Cherry Lane”.

В паралелната конкурсна програма „Хоризонти” горямата награда беше присъдена на украинския режисьор Валентин Васянович за неговата дистопия „Atlantis”, а отличието за дебютен филм – наградата на името на Луиджи де Лаурентис, бе връчена на филма „You Will Die at Twenty” на режисьора от Судан Амджад Абу Алала. За поредна година във Венеция се провежда и конкурс за филми, създадени във виртуална реалност – наградите са три, присъждат се от специално подбрано жури, а този фестивал, макар и най-старият в света, е един от първите, поели по пътя към бъдещето с тази конкурсна програма.

Оставаме в очакване да видим колкото се може повече от венецианските заглавия и у нас на голям екран. Ето и пълният списък с наградените филми и творци:

COMPETITION
Golden Lion: “Joker,” Todd Phillips
Grand Jury Prize: “An Officer and a Spy,” Roman Polanski
Silver Lion for Best Director: Roy Andersson, “About Endlessness”
Volpi Cup for Best Actress: Ariane Ascaride, “Gloria Mundi”
Volpi Cup for Best Actor: Luca Marinelli, “Martin Eden”
Best Screenplay: “No. 7 Cherry Lane,” Yonfan
Special Jury Prize: “The Mafia Is No Longer What It Used to Be,” Franco Maresco
Marcello Mastroianni Award for Young Actor: Toby Wallace, “Babyteeth”

HORIZONS COMPETITION (ORIZZONTI)
Best Film:  “Atlantis,” Valentyn Vasyanovych
Best Director: Théo Court, “White on White”
Special Jury Prize: “Verdict,” Raymund Ribas Gutierrez
Best Actress: Marta Nieto, “Madre”
Best Actor: Sami Bouajila, “A Son”
Best Screenplay: “Back Home,” Jessica Palud, Philippe Lioret and Diastème
Best Short Film: “Darling,” Salim Salif

LION OF THE FUTURE
Luigi de Laurentiis Award for Best Debut Feature: “You Will Die at Twenty,” Amjad Abu Alala

VENICE CLASSICS
Best Restored Film: “Ecstasy,” Gustav Machatý
Best Documentary on Cinema: “Babenco – Alguém Tem Que Ouvir O Coração E Dizer: Parou,” Bárbara Paz

VIRTUAL REALITY COMPETITION
Best Virtual Reality: Céline Tricart, “The Key”
Best Virtual Reality Experience: “A Linha,” Ricardo Laganaro
Best Virtual Reality Story: “Daughters of Chibok,” Joel Kachi Benson

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *