invisible-monsters-20190926

С удоволствие научаваме, че трета книга на прекрасния Чък Паланюк ще бъде адаптирана за екран. Става дума за „Невидими изчадия” („Invisible Monsters”), една от най-популярните книги на Паланюк след „Боен клуб”, а адаптацията ще бъде написана от Дженифър Йейл за лимитиран сериал.

Ще започнем от началото – оригиналният роман на Паланюк е публикуван през 1999 г., три години след като излиза „Боен клуб”, и пожънва огромен успех. Първоначално е трябвало именно „Невидими изчадия” да бъде първият му публикуван роман, но издателите го отхвърлят, защото е прекалено смущаващ. След успеха на „Боен клуб” обаче, издателите дават шанс на книгата и постигат също голям успех.

Чък Паланюк е автор, който не е за всеки. Той има невероятно отличителен и странен стил, ужасяващо черно чувство за хумор, а героите му обикновено са адски сбъркани. Феновете го оценяваме именно заради това, но не отричаме, че е разбираемо защо адаптации по неговите книги се правят трудно. Те няма да привлекат невероятно голяма аудитория извън феновете на книгите, а има страшно голяма вероятност да отблъснат много зрители със съдържанието си. Досега екранизациите са точно с 50% успех. „Choke” със Сам Рокуел, който винаги е прекрасен, не се получи въобще, до голяма степен заради това, че тази отличителна „смущаващост” беше доста притъпена. От друга страна седи сияещият пример на това, че когато с материала се захване някой, на който му пука за него, който го харесва и знае какво да го прави – е, нали знаете, за „Боен клуб” не се говори.

Вместо това ще говорим за Дженифър Йейл, за която имаме надежди, че може да бъде следващият такъв пример за човек, който оценява текста на Паланюк, който няма да бяга от откачените му страни, а напротив, ще наблегне на тях. Уповаваме тази надежда основно на най-впечатляващата досегашна работа на Йейл – невероятно смущаващия и сбъркан (по най-добрия възможен начин) „Legion”, на който тя е основен сценарист. Ако тя успее да докара същата ненормална атмосфера и същата увереност в желанието на публиката да проследи история, която не е ясно въобще накъде отива, то предвиждаме нещо наистина прелестно смахнато.

За незапознатите, отдолу прилагаме основния синопсис на книгата, но сериозно, препоръчваме горещо да се чете Чък Паланюк, било пък и някоя от другите му творби. Проектът за „Невидими изчадия” („Invisible Monsters”) за момента е в съвсем начален етап и дори си няма дом по някоя телевизия или стрийминг платформа (доста по-вероятно), но определено ще го следим с интерес.

Светкавица. Дай ми внимание. Светкавица. Дай ми учудване.
Фотомоделът Шанън Макфарланд има всеотдаен годеник, хубав дом и купища маркови дрехи. Но при ужасен инцидент лицето й е обезобразено. Заедно с красотата Шанън губи всичко — дома, работата, приятелите, мъжа до себе си.
Светкавица. Дай ми самообладание. Светкавица. Дай ми разбиране.
Тогава на сцената се появява Бранди Александър — пристрастена към хапчета, нахална, силно гримирана дива на една операция разстояние от това да бъде „истинска“ жена.
Светкавица. Дай ми обожание. Светкавица. Дай ми втори шанс.
Бранди поема Шанън под несръчно голямото си крило, за да я научи, че щастието не е там, където го търси. А Шанън превръща Бранди в център на своя свят, за да изживее мечтите си чрез нея.
Светкавица. Дай ми брутална честност. Светкавица. Дай ми почивка!
Невидими изчадия“ е хаплива и остроумна гротеска на фалшивите идеали за красота и повърхностния морал на обществото ни. Скандален, безсрамен и дързък — това е Чък Паланюк от най-висока класа!

155827_b

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. От гимназията насам се моля за праведна адаптация на Survivor, която ми е фаворит, но и това е някаква утеха. Кръстосвам пръсти за Sarah Gadon сред каста и Резнър/Рос на мишпулта.

  2. Навремето „Невидими изчадия“ доста ми беше допаднала, но тотално не я помня 🙁