alien

Годината е 1979. Светът се намира в разгара на Студената война и макар все още никой да не предполага, че обратното броене, отмерващо годините до рухването на Желязната завеса, вече е стартирало, в някои държави от Източния блок симптомите на предстоящата промяна вече трайно са започнали да премодулират идеологическата ДНК. Докато в Холандия технологичният гигант Philips за първи път публично демонстрира предимствата на compact disc-а, в Иран вятърът на промяната сваля прозападно настроения шах и го заменя с не чак толкова добронамерен аятолах, а малко по на изток навлизането на съветските войски на територията на Афганистан стартира войната, която ще забие един от най-ръждивите пирони в ковчега на Съветския Съюз.

Всичко това обаче е без никакво значение. Поредното ярко доказателство за цикличността на историята или иначе казано – просто досаден статичен шум, тъй като 1979-та се запечатва далеч по-дълбоко в съзнанието на всеки един вманиачен киноман, отколкото всяко едно от изброените по-горе исторически събития. Годината дава на света един от най-великите антивоенни филми в историята („Апокалипсис сега“) и отбелязва началото на два иновативни франчайза, които не само, че предефинират жанровете, в които се упражняват, но и се превръщат в отправна точка на цели попкултурни течения. Става въпрос, разбира се, за „Лудия Макс“ на Джордж Милър и за основния повод за днешната новина – „Пришълецът“ на Ридли Скот, които тази година навършиха 40 години от създаването си.

alien-cast-2019082

Именно по случай светлата годишнина от създаването на „Пришълецът“, до нас достига трейлър на пълнометражния документален филм на щвейцареца Александър ФилипMemory: The Origins of Alien“, който обещава да покаже „неразказаната история“ за процеса, довел до създаването на най-ултимативния убиец, който е раждало човешкото въображение. Според предоставената от медиите информация презентираният вече на фестивала в Сънданс филм съдържа интервюта с актьорите Вероника Картрайт и Том Скерит, номинирания за „Оскар“ за „Пришълецът“ декоратор Роджър Крисчън, единия от знаковите сценаристи Роналд Шусет и филмовия гуру Роджър Корман.

Но прочетете първо официалния синопсис, след което ви предлагаме да видите и самия трейлър:

Memory: The Origins of Alien” разкрива неразказаната история за произхода на кинематографичния шедьовър на Ридли Скот и разкрива съкровищница от непоказвани до този момент материали от архивите на създателите Дан О’Банън и Х.Р. Гигер – включително оригинални бележки върху сценария, отхвърлени дизайни и сторибордове, ексклузивни кадри зад кулисите и оригиналните 29 страници сценарий на Дан О’Банън от 1971 г., озаглавен „Memory“. Документалният филм привлича феновете в изследването на митичните основи на филма и поставя фокуса върху емблематичната „Chestburster” сцена.

Честно казано, не сме сигурни какво да мислим. От една страна, за създаването на „Пришълецът“ има не един или два филма, а се сещаме в момента за още поне дузина книги. Включеният в Blu-ray изданието на Alien Anthology филм на Чарлс Де Лаузирика „The Beast Within: The Making of Alien“ (2003) достатъчно детайлно разкрива процеса на създаването на филма, при това във време, когато двама от основните замесени Ханс Гигер и Дан О`Банън са все още живи и всеки може да чуе разказите им от първо лице. Предвид смъртта на двамата (в този списък бихме добавили и Джон Хърт), “Memory: The Origins of Alien” е лишен от възможността да представи личната им гледна точка, но освен това, забелязваме, че в документалния филм на Александър Филип отсъстват и задължителните за подобен проект интервюта с режисьора Ридли Скот, художника Рон Коб, Сигорни Уивър, както и с останалите живи членове на екипа.

А и нещо друго, популярността на „Пришълецът е толкова голяма, че много силно се съмняваме да съществува нещо невиждано, което да успее да обогати историята за създаването на филма. Споменатите в синопсиса „непоказвани до този момент“ оригинални бележки върху сценария, отхвърлени дизайни и сторибордове сме почти сигурни, че са ни представяни вече в луксозните книжни издания, а опитът да ни заинтригуват по този начин ни се струва по-скоро евтин маркетингов трик, отколкото нещо реално. Но както и да е, разбира се, че нашите подозрения си остават единствено наши и това не значи, че филмът на Александър Филип няма да е любопитен. Идеята да ни бъде представен по-задълбочен поглед върху легендарната „chestburster” сцена е достатъчно интригуваща като концепция, така че със сигурност бихме хвърлили едно око на юбилейната документалка, още повече, че и опитът на режисьора Александър Филип в реализирането на подобни проекти е доста приличен.

В заключение ще ви представим корицата на посветеното на 40-годишнината на „Пришълецът книжно издание на Titan Books, подписано от Дж. Ринцлер и озаглавено „The Making of Alien“:

the-making-of-alien-2019082

Както и едно overview видео на същото издание:

Макар и да не сме силно въодушевени, все пак ще очакваме премиерата на „Memory: The Origins of Alien“, предвидена за 4-ти октомври 2019 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Тъкмо си мислех дали екипа ще пусне новина по случая 🙂

    Директно купувам и слагам изданието редом до блурей антологията.

  2. Вместо това , защо не ми дадеш от къде , дори само на английски да си сваля дайректърс кът. Помня преди години го гледах и ахнах. Съвсем друг филм. С 20-30 минути повече.

  3. Първата ( и особено втората 🙂 ) части на „Пришълецът“ са ми едни от любимите научно-фантастични/хорър филми (след това с продълженията нещата малко, а към края даже много 😉 се разводниха). Съгласен съм с автора на ревюто- за филма обаче е изговорено, изписано и показано толкова много, че едва ли (въпреки рекламата си) това ново издание ще ни покаже нещо ново и невиждано…