„Повелителят на мухите” (1963)
„Повелителят на мухите” (1963)

Пореден нов проект се приписва на името на Лука Гуаданино, тъй като всички живо се интересуват с какво ще се захване като следващ пълнометражен филм. В момента Гуаданино снима мини-сериал за HBO „We Are Who We Are”, но доста пъти вече сме обсъждали кой ще бъде първият му пълнометражен филм след „Суспирия” – дали ще бъде продължението на „Назови ме с твоето име” (не изглежда вероятно за момента), дали ще бъде филмът по музика на Боб ДилънBlood on the Tracks” или отдавна неспоменаваните „Let It Fall Back” и „Погребални обреди”. Сега към този списък прибавяме и още един доста сериозен кандидат – нова адаптация на класическия роман, носител на Нобелова награда „Повелителят на мухите” („Lord of the Flies“) на Уилям Голдинг.

Warner Bros. се опитват да задвижат нова екранизация на романа от 2017, когато отново си върнаха правата над книгата. По едно време имаше някаква странна идея за вариант с момичета, вместо с момчета, което ни се струваше ужасно глупаво, не заради целия разговор за политическата коректност на Холивуд, който щеше да се роди от това, а защото героите в „Повелителят на мухите” е изключително важно да бъдат момчета – историята иначе просто нямаше да се развие по същия начин. А ако някой сценарист е смятал, че ще пише еквивалент на Нобелов лауреат, като по същия невероятно точен и детайлен начин ще хване как биха се държали момичета в подобна ситуация, простете ни за скептицизма, но нямаме вяра.

За щастие, по всичко изглежда, че ако Лука Гуаданино се захване наистина с романа, той ще си следва оригиналната история с момчета от едно и също училище, които попадат на изоставен остров и бързо дегенерират в диващина, когато се опитват да си създадат собствен социален ред. Смята се обаче, че той все пак ще подходи с „осъвременено, ултра-кинетично усещане”. Харесва ни идеята, най-вече защото в предишните си филми Гуданино ни е показвал, че е майстор на визуалното изграждане на история, на използването на пейзажа и заобикалящия свят с цел да създаде не просто усещане, а цялостна атмосфера на филма си, която помага на публиката да съчувства и направо да живее в един свят с героите.

В случай, че сделките бъдат финализирани, Гуданино ще режисира и продуцира, заедно с партньора си Марко Морабито, а като продуценти също така ще се включат Линдзи Биър, Никол Перлман и Женева Робинсън-Дурет. Продуцентската къща на трите дами Known Universe е съвсем новосформирана и още няма излезли филми, но Пърлман и Робинсън-Дурет са сценаристи на „Капитан Марвел”, а мисията на компанията им е да продуцират „жанрово кино със свежи гледни точки и идващи от разнообразни източници”, което смятаме, че звучи обещаващо.

Без съмнение ще следим внимателно развитието на проекта и ще видим дали наистина ще стигне донякъде тази идея, именно с Лука Гуаданино зад волана.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. мисля, че ще му се получи Гуданино… кога друг път ще му падне материал за тумба самотни и забравени момчета на безлюден остров… е, ще трябва да им вдигне възрастта с 2-3 години спрямо романа, ако се сещате…