Понякога се чудим дали пък няма да е забавно, ако се амбицираме да изброим всички случаи в историята на киното, когато нещата аха-да-се-случат… и нещо е заставало на пътя на конкретния проект. Съзнаваме, че най-вероятно цифрата възлиза на няколко хиляди и подобно занимание ще си е чиста загуба на време, но толкова често чуваме за прословутия „development hell”, че ни става интересно колко всъщност са дяволите в него…

И както почти от началото на сайта следим развитието около екранизацията на апокалиптичния комикс „Y: The Last Man”, явяващ се един от „грешниците” в Ада, така преди няколко дни в интернет пространството се завъртя новина, свързана с подготвяната от FX поредица. Почакахме да видим дали няма да се окаже недоразумение или пък да решат да допълнят информацията с още нещо, но не би – според Deadline след преодоляване на (известни) трудности, FX продължават работа по бъдещия сериал, озаглавен простичко „Y”. Драматургията около позицията „шоурънър” е приключила с избора на Елиза Кларк, работила по „Animal Kingdom” на TNT, която ще замени Айда Машака Кроал и Майкъл Грийн, които обявили съществуване на „творчески различия”. Разбира се, Кларк незабавно декларира какъв върл фен е на комикса, как още докато го е чела си е представяла начина, по който може да оживее на екрана, и е въодушевена от изключително талантливия актьорски екип!

елиза кларк
Eлиза Кларк

За разсеялите се ще припомним, че Бари Кьоуън („Убийството на свещения елен”, „Дюнкерк”, „И после светлина” на Константин Божанов) ще влезе в ролята на Йорик, последния мъж на Земята, неговата майка сенатор Дженифър Браун ще бъде пресъздадена от Даян Лейн, като сестра му Хиро ще видим Имоджен Путс, Лашана Линч ще бъде Агент 355, Марин Айрлънд ще влезе в ролята на Нора, като любимата на Йорик Бет ще видим Джулиана Канфийлд, а Амбър Тъмблин ще бъде дъщерята на президента.

Всички са във възторг, че работата продължава, шефовете на FX възхваляват Елиза Кларк като автор и ако всичко не звучеше захаросано и префърцунено, може би щяхме да споделим и техните думи. По-важното в случая е, че горкият Кьоуън може да се окаже буквално заобиколен от (почти) само дамски екип – една до известна степен символична повтаряемост, като се имат предвид злободневната актуалност (полове ~ противоречия ~ оцеляване), а също и сюжета на комикса. Припомняме накратко:

Йорик Браун и неговата маймуна-капуцин Ампърсанд са единствените оцелели мъжки представители от всички родове и видове бозайници, населявали някога Земята. Епидемия със значимост на апокалипсис унищожава всички носители на Y-хромозома. Двамата потеглят на мъчително пътешествие през опустошени, дистопични територии. Заедно с Йорик пътуват д-р Алисън Ман, специалист по клониране, и агент 355 от тайните служби, която е определена за негов пазител и закрилник. Единственото искрено желание на Йорик е да се срещне отново с годеницата си Бет, която по време на бедствието е в Австралия…

Създатели на историите са американският писател и сценарист Брайън К. Вон и канадската художничка Пиа Гуера; Мелина Мацукас ще е режисьор на пилотния епизод, а сред изпълнителните продуценти са и Нина Джейкъбсън и Брад Симпсън. FX вярват, че поредицата ще се появи в техния канал, остава и ние да повярваме – и да дадем малко време за материализирането на тази вяра.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *