Поредното доказателство, че нито един филм не е застрахован от римейк или както е модерно напоследък, от префасониране под формата на сериал. Точно тази съдба застига и едно от най-любимите ни произведения на големия Педро Алмодовар (между другото, това с „най- любимите“ бихме могли го кажем за почти всички негови продукции – изключенията са много малко, – но в конкретния случай филмът наистина има голяма сантиментална стойност за нас) – „Жени на ръба на нервна криза“ („Mujeres al borde de un ataque de nervios“ / „Women on the Verge of a Nervous Breakdown“).

Според източници на The Hollywood Reporter Apple TV са закупили правата на филма и ще го превърнат в сериал, който, доколкото разбираме, ще бъде озаглавен „Women on the Verge“. По-кратко и по-просто заглавие за по-проста публика, нали така? Само се занасяме, последните години видяхме няколко наистина добри сериализирани адаптации на качествени филми (очевидният пример е „Фарго“), така че няма да бързаме с квалификации и мрънкане, още повече, че като изпълнителен продуцент в проекта е ангажиран самият Педро Алмодовар.

Със задачата да напише сценария е натоварена Ноел Валдивиа, която е работила по отделни епизоди в сериали като „Masters of Sex“, „Mozart in the Jungle“, „Manhattan“, „Smash“ и „Ash vs Evil Dead“. Валдивиа ще изпълнява и отговорната функция на шоурънър. От  THR съобщават още, че в „Women on the Verge“ като изпълнителен продуцент и по-важното, като изпълнител на главната роля на Пепа, ще се включи актрисата Джина Родригес („Jane The Virgin“, „Annihilation“, „Awake“).

За тези, които не са запознати, „Жени на ръба на нервна криза“ на Алмодовар разказва за Пепа (ролята се изпълнява от Кармен Маура) – неуспяла актриса, която е принудена да се препитава от скучни ТВ реклами и дублаж на чуждестранни филми. Когато нейния любовник Иван я зарязва, животът ѝ и този на хората около нея потъва в шарен водовъртеж от неконтролируеми емоции и гротескни случки. Скоро фактът, че е зарязана, започва да избледнява, заради срещата ѝ с ексцентрични личности като сина на Иван от предишния му брак Карлос и неговата годеница Мариса, както и заради шокиращото откритие, че най-добрата ѝ приятелка Кандела живее с известен терорист.

Както вече споменахме, „Жени на ръба на нервна криза“ е един от най-любимите ни филми на Педро Алмодовар – освен всичко друго, той е и чудно намигване към романтичните комедии и филм-ноар – и наистина се надяваме да не му спретнат някоя политически коректна, беззъба и лишена от цвят и емоции версия. Шансовете за това не са никак малки, но сме виждали, че могат и да се получават нещата. Присъствието на Алмодовар в проекта ни дава надежди.

Ще следим развитието на проекта, както и новините около наскоро обявения пълнометражен англоезичен дебют на Педро Алмодовар – „A Manual for Cleaning Women“ с Кейт Бланшет. А за финал вижте трейлър на оригиналния „Жени на ръба на нервна криза“ („Mujeres al borde de un ataque de nervios“ / „Women on the Verge of a Nervous Breakdown“):

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *