Струва ни се, че Хенри Кавил прави грешни стъпки по доста тънък лед… Странно е решението на Legendary да се впуснат в адаптация на авторската поредица от шест романа на Нанси Спрингър за много по-младата сестра на Шерлок и Майкрофт – Енола Холмс. Наричаме го странно, защото все още не е „отшумяла” еуфорията около уникално добрите телевизионни британски версии по иконичните творби на сър Артър Конан Дойл и макар сюжетите на Спрингър да са съобразени с логичния „канон”, в който е нужно да се развива действието им, можеха да поизчакат някоя и друга година. Всъщност бързането идва от факта, че са си избрали Мили Боби Браун („Stranger Things”) за ролята на Енола, а тя няма да ги чака – вече е 15-годишна и работата ѝ е да расте!

Според THR за режисьор на адаптацията е ангажиран Хари Брадбиър, а в ролята на майка на тримата Холмс ще влезе Хелена Бонам Картър. И да, макар и да не ни се иска да го напишем черно на бяло – Хенри Кавил е достатъчно глупав, за да приеме да влезе в ролята на Шерлок Холмс. Може да си мисли, че това предложение представлява „предизвикателство” за актьорските му възможности, ала си е всъщност сериозно „закопаване” в сянката на неизбежните сравнения с неизбежно по-добрата версия, позната ни от изпълнението на Къмбърбач. Ясно е, че всичко – от сюжет до епоха, визуална трактовка и какво ли още не – се очаква да бъде различно, но помнете ни думата: публиката ще пренебрегне дори образа на Енола, само и само да сравнява двамата Шерлок. И Кавил никак няма да спечели от това!

Вдъхновение за първия филм ще е „The Case of the Missing Marquess” – първата от книгите на Нанси Спрингър, а ангажимент за сценария има Джак Торн („Wonder”, „His Dark Materials”). И тъй като авторската поредица за детективката-тийнейджър започва с изчезването на майката на Енола на нейния 14-ти рожден ден, може би е логично да се предположи, че новата филмова поредица ще започне със същия житейски епизод. Историята продължава с пренебрежителното отношение на двамата по-големи братя към притеснението на Енола от липсата на майка им и сериозното им намерение да я изпратят в интернат. Междувременно обаче тя се оказва замесена в случая, който двамата разследват – и (може би) така започва съперничеството помежду им…

Все още не е ясно кой ще влезе в ролята на Майкрофт и стискаме палци (за доброто на Кавил) ролите на двамата братя да са (сравнително) малки, за да могат създателите на поредицата да се фокусират върху титулярката Енола Холмс. Все пак плановете на компанията са да екранизират и останалите пет романа, което означава дълго и сериозно детективско присъствие сред (тийнейджърската) аудитория… Ще видим дали „Enola Holmes” ще успее да обори сегашния ни (оправдан) скептицизъм…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Напълно съгласен. Къмбърбач вдъхна нова сила на героя Шерлок Холмс. Дори в сравнение хваления Робърт Дауни мл. също изглеждаше смешно в актьорските си опити да е легендарният детектив.