Криминалният трилър е жанр, който винаги е присъствал в изкуството и забавлението, от литературата до киното. Последният тренд е лимитираният мини-сериал по истинска или фиктивна история. Нестихващият интерес към такъв тип контент очевидно кара създаването на още и още подобни произведения, заради което има стотици негледаеми сериалчета и филми. От време на време обаче има и бижута, които не бива да се изпускат, каквото се надяваме да бъде новия проект на Netflix „Criminal”.

Criminal” e описан като „експериментална криминална драма”, антологично разказваща 12 различни криминални истории, разделени между 4 държави – Франция, Германия, Великобритания и Испания. Всички 12 епизода ще бъдат по 45 минути и ще бъдат изцяло разположени в полицейски стаи за разпити. Гледали сме филми да се справят невероятно с такъв тип истории, лимитирани до едно единствено пространство – един подобен пример, който ни излиза в главите, е чудесният „Locke”. Такъв тип подход може да бъде адски интересен, но изисква огромно доверие в диалога, както и в умението на актьорите да пресъздадат напрежение чрез глас и жестове.

Фенове сме на жанра и ще трябва да проверим как са се справили с тази амбициозна задача Netflix, тъй като със сигурност не е най-лесния проект, който са подхващали. Затова пък има много на какво да се надяваме – Netflix парите са се обединили със стилистиката на европейското кино и то различно европейско. Всеки 3 епизода, отделени на една държава, са режисирани, написани и изиграни от хора от съответната държава на съответния език, което смятаме за супер решение.

Criminal” е създаден от Джим Фийлд Смит и Джордж Кей, който ожъна огромен успех с „Killing Eve”. Събрали са доста стабилни актьори, а начело на рекламната кампания са сложени неотразимият Дейвид Тенант и Хейли Атуел („Агент Картър”), което е нормално – те са най-познати на най-голяма част от публиката. И докато с удоволствие ще ги гледаме във великобританските епизоди, всъщност сме най-развълнувани за цялостната концепция на сериала.

Засега няма никакви подробности около сюжетите на отделните разкази, а дори няма и точна премиерна дата (знае се само, че ще бъде тази есен). Гледайте заедно с нас първия тийзър по-долу и споделете, не ви ли гъделичка вълнението само от тона и от начина, по който е направен тийзърът.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *