След работата си по изцяло оригинални проекти и като режисьор, и като сценарист, Ана Лили Амирпур пристъпва в сферата на обновлението, така да се каже, и стана ясно, че се е заела с римейк на един класически приключенски екшън-трилър – „Катерачът“ („Clifhanger“) от 1993 г. Филмът може да остана в историята като пример за липса на точни познания по скално катерене, но пък все още е в биографията на Силвестър Сталоун като една от най-емблематичните му роли.

Напомняме, че историята в „Катерачът“ е вдъхновена от реални събития, случили се през 1977 г. в американски национален парк, когато самолет, натоварен с марихуана, се разбива и поставя изобретателността на престъпниците на изпитание. Напомняме също, че приходите са повече от прилични и за нова версия на филма се говори от години. Явно един от продуцентите на поредицата „Бързи и яростниНийл Мориц е негов почитател, понеже именно той полага най-големи усилия да задейства работния процес още през 2009 г. и сега явно е намерил съмишленик в лицето на Ана Лили Амирпур, с чието творчеството сме ви запознавали няколко пъти покрай работата ѝ по интересния, но леко разочароващ „The Bad Batch“ и привлеклия няколко популярни имена „Blood Moon“, по който все още се работи.

Със сигурност носталгията по Силвестър в тази му роля ще си остане, но нека сме откровени – доста силен мъж се бори с терористи, докато изкачва планински върхове. Има място за подобрение. Или поне за нововъведения и оригиналност. Тази идея е преминала и през умовете на екипа, понеже главната роля в новата версия на „Катерачът“ ще се повери на жена. Високи върхове, криминална история, екстремни условия, стремеж за оцеляване и яка кака спец по планинско катерене – склонни сме да дадем шанс. Най-вероятно повече бихте се зарадвали на римейк на „Гориво в кръвта“ или „Отмъщението на Анджело“ с главен женски персонаж, но пък там актьорите щяха да са по-облечени и по-малко секси потни. Дали решението ще се окаже реално подобрение, ще разберем в бъдеще.

Силвестър Сталоун в "Катерачът" 1993 г.
Силвестър Сталоун в „Катерачът“ 1993 г.

За момента липсва красноречива информация за актьорския състав, но според слуховете кипи усилена работа около кастинга, а една от ролите ще бъде поверена на всеобщия любимец на дамите Джейсън Момоа. Ако тази версия на „Катерачът“ следва сюжетната линия на оригинала, има вероятност героят на Момоа да отлети в някоя пропаст още през първите минути. Това е само предположение, но носи едно приятно чувство на надежда. Ана Лили Амирпур и Джейсън са работили заедно и преди – в „The Bad Batch“, което до известна степен затвърждава шансовете отново да си сътрудничат. Очаква се снимките да започнат през пролетта на идната година.

cliffhanger-poster-amirpour-201905013

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Още с прочитане на заглавието, ми беше ясно, че този път главния герой ще е жена.
    Иначе нямам грам спомен от оригинала.

  2. Катерачът е огромна класика и е гледан десетки пъти на касетки на Мулти Видео Център!

  3. Този филм е мъртвороден отвсякъде, но нищо чудно да чуем и за женски Рамбо, както е тръгнало…или поне цветнокож…

  4. Аз пък искам римейк на Командо с Кристен Стюарт в главната роля.