Британецът Джейсън Флеминг никога не е влизал в стандарта за типично красив мъж и въпреки това ако веднъж си го видял, образът му се запечатва в съзнанието. С интересните си черти на лицето и харизматичното си присъствие на екрана, Флеминг има над 130 заглавия във филмографията си. А дълбокият му глас също е труден за забравяне. Роден през 1966 година в Пътни, Лондон, Джейсън става популярен с едно по онова време малко филмче, наречено „Две димящи дула”. Продукцията в крайна сметка променя кариерите на целия екип на филма, начело с режисьора Гай Ричи. Води и до следващото успешно заглавие на Ричи – „Гепи”, където Флеминг се завръща рамо до рамо с Брад Пит. Отново играе с Пит и в “Странният случай с Бенджамин Бътън”, където е в ролята на баща му, независимо, че е две години по-малък. Бил е част и от други много успешни британски заглавия, сред които „Layer Cake” на Матю Вон, „Давам им година”, „Транспортър 2”. Влиза в ролята на Доктор Джекил и Мистър Хайд във филма „Лигата на необикновените” и костюмът му отнема осем часа слагане и три часа сваляне.

В личния си живот актьорът има деветгодишна бурна връзка със звездата от „Игра на тронове” Лина Хийди, а след това от 2008-ма година е женен за друга актриса – Ели Феърман, с която имат две деца.

Един от последните проекти на талантливия британец ни пренася назад във времето към 1619 години, където Джейсън е в ролята на губернатор Джордж Йърдли в сериала „Джеймстаун”. В изумително красивата, но неопитомена пустош на Вирджиния е разположена английската колония Джеймстаун.Селището едва успява да оцелее през първото си десетилетие, когато назрява промяна, предизвикана именно от пристигането на героя на Флеминг и 100 „девици за жени“ – подарък от Вирджинската компания, за да го превърне в проспериращ град. Идва и харта, която дава земя на най-ранните заселници в отплата за лоялността им. Новите закони, разбира се, предизвикват търкания както между тях самите, така и с месното население. Сериалът проследява съдбата на три жени –Верити, ДжослиниАлис,които се опитват да изградят живота си в новата колония и са попаднали там по различни причини. Пълният с обрати сюжет проследява живота на новите пришълки, които правят светкавично впечатление и се озовават в нов свят на любов, желания, власт и оцеляване. Любовни триъгълници, разгорещени вражди и свирепа конкуренция създават конфликти за обитателите, обединени от категоричното си желание да оцелеят и преуспеят в новия си живот.

Говорим си с Джейсън Флеминг по телефона именно, за да ни разкаже повече за „Джеймстаун”.

Здравей, Джейсън, много ми е приятно да се запознаем!

И на мен ми е приятно, как си, всичко наред ли е при теб?

Да, обаждам ти се от България, където започва новият ти сериал „Джеймстаун”.

Страхотно, харесвам България! В София ли си?

Да, кога и защо си бил тук?

Направих един ужасен филм там преди години – „Stonehearst Asylum”, но много ми хареса мястото.

А как попадна в „Джеймстаун”?

Преди около пет години започна всичко около сериала, доста лесно станах част от него, търсеха човек за ролята на губернатора. Стана толкова бързо, че преди да осъзная вече бях в самолета за Будапеща. Обичам когато става така.

jason-flamying-jamestown-img02-20190217

Защо ти хареса Джордж Йърдли, той е доста, как да се изразя – хлъзгав.

Стори ми се доста модерен в началото.

(тук разговорът ни спира за малко, тъй като Джейсън се кара на едно от децата си)

Извинявай, целият съм твой, няма да се разправям повече с тях. Та, историята те въвлича постепенно и в един момент разбираш, че той е ужасен, ужасен човек.

Гледала съм само няколко епизода, но очаквам да се превърне в истински злодей. Ти самият би ли живял в Джеймстаун?

(Замисля се) Мисля, че бих предпочел Лондон.

Знам, че в повечето случаи, когато се снима сериал, актьорите не получават целия сценарий, беше ли така в този случай и знаеше ли как ще се развие героят ти?

Точно така е, права си. Когато се съгласих в началото, получих само три сценария и след това на всеки няколко седмици още. Но знаеш ли, сценаристът Бил Галахър е невероятен и езикът му е много реалистичен. За мен това е най-добрият сценарист, с когото съм работил. Той се грижеше за героя ми доста добре, което съответно значеше, че го прави и за мен.

Имаше ли изненади за теб в историята с течение на времето?

Едно от събитията, което ме изненада беше когато героинята Верити ни показва, че всъщност не е толкова лоялна колкото изглежда. Случва се едно ужасно престъпление и в крайна сметка тя открива съюзник в моя герой, което ме шокира.

Кое е най-интересното за един актьор, когато е част от история в епоха – костюмите, това, че все едно може да пътува назад във времето?

За мен най-вълнуващата част от работата ми, за който и да е проект, е географията! И то буквално. Това да мога да посещавам различни места – в този случай бях много време в Унгария, което не би ми се случило иначе. Преди да се родят децата ми, бях готов да приема роли, където и да е по света. Така попаднах и в София, България. Много ми харесва да откривам нови места. В нашата професия това е едно от най-хубавите неща.

jason-flamying-jamestown-img01-20190217

Няма как да не те попитам, сигурна съм, че си говорил много на тази тема, но какво си спомняш днес от снимките на “Две димящи дула”? Беше ли толкова яко, колкото изглежда на екрана?

Беше си точно така. Актьорството е номадска професия, бил съм част от много проекти и е трудно да поддържаш контакт с всички, с които искаш. Но успехът на „Две димящи дула” ни е свързал завинаги, това, което сме преживяли е толкова силно. Чувам се и се виждам с Декстър Флетчър доста редовно. Поддържам контакт и с Гай Ричи, това е един от най-хубавите периоди в живота ми.

Мога да си представя, че е така. Защо смяташ, че хората ще харесат „Джеймстаун”?

Най-хубавите елементи са тази прекрасна история и три много силни главни женски персонажи. Ако се замислиш, започнахме го преди пет години и мисля, че Бил Галахър е мислил напред във времето. Различно е, защото обикновено в историите от този период, жените са по-маловажни от мъжете. Комбинацията от всички фактори плюс костюмите го правят наистина страхотен.

Винаги е интересно, когато можеш да придадеш модерен привкус на история, случила се преди векове. Благодаря ти много за разговора!

И аз ти благодаря, прати моята любов на България!

Джеймстаун” се излъчва премиерно всяка неделя от 22 часа по канал Epic Drama, а повторенията може да гледате във вторник.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *