Колкото и посветен фен да си на The Beatles, все ще се окаже, че нещо ти е убягнало от вниманието в обсебващата лудост да знаеш колкото се може повече за техния свят. Като например факта, че през 60-те години момчетата са се опитали да се сдобият с правата върху „Властелинът на пръстените” с една безумна надежда – Стенли Кубрик да режисира филм, в който Джон Ленън да бъде Голъм, а Пол Маккартни да влезе в ролята на Фродо. Толкин отказва да се съгласи. И по неведомо стечение на обстоятелствата половин век по-късно режисьорът на „Властелинът на пръстенитеПитър Джаксън има желание да се захване с нов документален филм – посветен именно на The Beatles!

След като реализира амбициозната си идея за съживи архивните кадри, съхранили образи и гласове от Първата световна война в навечерието на честването на 100 годишнината от нейния край в „They Shall Not Grow Old”, сега прочутият режисьор иска да достави невъобразимо удоволствие на милионите почитатели на великолепната четворка. Според THR той се готви да „опресни” с помощта на новите технологии 55 часа непознат до този момент, заснет материал от сесиите на групата през 1969 година по време на записването на техния последен албум – „Let It Be”. Джаксън има съгласието за това от сър Пол Маккартни, сър Ринго Стар, от Йоко Оно и Оливия Харисън.

Това ще бъде уникално „надникване” директно в творческата атмосфера на Джон, Пол, Джордж и Ринго – нещо, за което всеки, влюбен в музиката им, мечтае от години. Питър Дажксън споделя:

Ще бъдем транспортирани сякаш с машина на времето 50 години назад в миналото и ще можем да наблюдаваме в непосредствена близост до студиото работата на четиримата приятели, които създават невероятната си музика заедно.

Това звучи леко преувеличено, особено след като са световно известни противоречията между членовете на групата непосредствено преди прекратяването на общия им творчески път – сесиите на „Let It Be” Джордж описва като „най-лошите на всички времена”, а Джон ги нарича „ад”. Паралелно с новия поглед върху този творчески процес се планира и нов показ на документалния „Let It Be” на режисьора Майкъл Линдзи-Хог.

Сигурни сме, че Питър Джаксън ще подреди интересен пъзел, който обещава да ни заведе и на покрива на сградата на Apple, за да проследим прочутия концерт на открито в Лондон, който се случва преди точно 50 години – на 30 януари 1969 година. Само фен като Джаксън, който е израснал с музиката на The Beatles, може да посвети времето си на подобна шантава идея – да реализира дълго замисляния документален филм за последния албум на най-великата група на всички времена в името на бъдните поколения, а и просто защото тези забавни, интимни, уникални кадри от миналото съществуват и би било непростимо да не се съчетаят в достойна документална творба.

Очакваме с огромно нетърпение резултата!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Супер! Много любопитна новина. Това за „Властелинът…“ не го знаех 🙂 ( и по- добре, че не се е осъществило- Бийтълс са ОГРОМНИ, ама все пак съм твърде скептичен към актьорските им умения 😉 )… А и дори с помощта на име като Кубрик едва ли щяха да успеят да придадат на филма епиката, която за подобен проект е просто задължителна.

  2. Няма общо с новината, но все пак… Снощи гледах „Човекът който уби Дон Кихот“. Беше страхотен. Няма ли да го разкостите и него или не му е дошел реда ?