Броени часове преди да разберем дали изключителният „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос ще получи поне част от статуетките, за които съвсем заслужено е номиниран на тазгодишните награди „Оскар“ (припомняме, че той и „Roma“ на Алфонсо Куарон имат по 10 номинации), научаваме какъв ще е следващият проект на режисьора.

Лантимос много бързо се превърна в един от най-уважаваните от нас кинотворци и англоезичните му „Омарът“, „Убийството на свещения елен“ и разбира се, „Фаворитката“ са сред любимите ни заглавия от последните години. Затова сме особено щастливи, че режисьорът подготвя следващия си проект, за който просто нямаме търпение.

Според Deadline Йоргос Лантимос ще режисира екранизация на „1280 жители“ („Pop. 1280“) на Джим Томпсън („The Getaway“, „The Grifters“, „The Killer Inside Me“), който е един от любимите му криминални романи, а освен това е доста актуален, въпреки че е публикуван през 1964 година. „1280 жители“, който неслучайно се смята за една от класиките в жанра, разказва за ужасен шериф, който обаче не си върши работата съвсем нарочно. Ник Кори е значително по-умен и опасен, отколкото изглежда на пръв поглед, и с наближаващите избори е готов да направи всичко, за да остане шериф. Само за информация, преди 6-7 години Андрю Доминик имаше планове да екранизира „1280 жители“ с Уди Харелсън и Леонардо ДиКаприо, но очевидно този проект се е разпаднал.

Вместо да ви копираме или превеждаме официалния синопсис на книгата, решихме да споделим началото на романа (издаван у нас през 1986 от издателство „Христо Г. Данов“), което е достатъчно красноречиво.

Ей богу, мога да си живея хубавичко, почти толкова хубавичко, колкото изобщо е възможно. Ето ме главен шериф на окръг Потс и получавам почти две хиляди долара годишно, без да се брои другото, което си докарвам странично. На всичко отгоре имам безплатна квартира на втория етаж в сградата на съда — такова добро местенце, каквото всеки би желал, и дори има баня, та не трябва да се къпя в корито, нито пък да ходя по нужда навън, както правят повечето хора в града. Може да се каже, че за мен Царството небесно наистина е настъпило. Аз си го постигнах и, изглежда, като главен шериф на окръга Потс ще мога да го запазя, докато си гледам работата и не арестувам никого, освен ако повече няма накъде и става дума за хора без никакво значение.

И все пак съм притеснен. Имам толкова много неприятности, че направо ме втриса от притеснение.

Случва се да седна на обяд пред половин дузина свински пържоли, няколко пържени яйца, тиган топли пържени филии и овесена каша и да не ги изям. Не мога. Започвам да се притеснявам за тези мои проблеми и да знаете, ставам от масата, макар че в чинията ми има още ядене.

Същото е и със съня. Може да се каже, че почти не спя. Лягам си с мисълта, че тая нощ трябва да спя, но не мога. Минават може би двайсет-трийсет минути, преди да се унеса. А после, само след осем-девет часа, се събуждам. Ококорвам очи. И не мога повече да заспя, защото съм капнал и съсипан.

Та си лежах буден една нощ, мятах се и се въртях в леглото и щях направо да полудея, додето накрая не издържах. Тогава си викам: „Ник — викам си, — Ник Кори, тия твои проблеми ще те подлудят, затова трябва бързо да измислиш нещо. Вземи някакво решение, Ник Кори, после да не съжаляваш.“

И така мислих, мислих и пак мислих. И накрая взех решение.

Реших, че не знам какво, по дяволите, да правя.

Звучи особено подходящо за Йоргос Лантимос и силно се надяваме съвсем скоро да имаме още повод да пишем за проекта – някоя кастинг новина например. Струва ни се, че главната роля на Ник Кори като нищо може да донесе „Оскар“ на актьора, който Лантимос избере. Разбира се, в момента всеки нормален човек в индустрията иска да работи с него, така че избор ще има, но няма да е особена изненада, ако режисьорът предпочете някой стар познайник, като Колин Фарел например. Скоро ще разберем и ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *