Любовната история на Нури Билге Джейлан с Кан започва отдавна – през 1995 година, когато късометражният му филм „Какавида” е селектиран в конкурсната програма. От неговата своеобразна „трилогия на провинцията” – „Градче”, „Облаци през май” и „Отчуждение”, последният филм получава голямата награда на журито и приза за най-добър актьор в Кан. „Климати” през 2006 година е удостоен с наградата на ФИПРЕССИ, „Три маймуни” през 2008 година му завоюва наградана за най-добър режисьор, а „Имало едно време в Анадола” през 2011 отново е с наградата Grand Prix на журито. Преди четири години „Зимен сън” беше удостоен с може би най-авторитетната награда в света на филмовите фестивали – „Златната палма”.

Страхотният турски режисьор не изневери на традицията да представя всеки свой нов филм за първи път пред взискателната публика на френската ривиера през май. „Дивата круша” („The Wild Pear Tree“ / „Ahlat Agaci“) беше приет с овации и възхита от майсторството на творческия екип, а след това потегли към различни фестивални дестинации в цял свят. Представяме на вашето внимание новия международен трейлър на филма, чието разпространение вече стартира и в Европа – Франция, Италия, Холандия, Великобритания, Ирландия, Естония, киноманите в Швеция и Португалия могат да очакват филма през януари, а в Австралия е на екран от няколко дни.

Главният герой на филма, Синан, е страстен почитател на литературата и винаги е искал да стане писател. Когато се завръща в родния си град в Анадола, влага цялата си енергия в намирането на средства, с които да издаде книгата си, но се оказва, че го преследват дълговете на баща му…

Сценарият на „Дивата круша” е дело на Акин Аксу, съпругата на режисьора Ебру Джейлан и на самия Нури. Главната роля е поверена на Догу Демиркьой. Осмият пълнометражен филм на турския майстор е копродукция между Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл), Босна и Херцеговина, Македония, Швеция и Катар. Продуцент на филма е Зейнеп Атакан. Копродуцент от българска страна е директорът на София Филм Фест Стефан Китанов. Филмът е реализиран с подкрепата на българския Национален филмов център, Евроимаж, фондовете на държавите копродуценти и в партньорство с филмовото студио Ню Бояна в София.

плакат

Дивата круша” („The Wild Pear Tree“ / „Ahlat Agaci“). тръгва на голям екран в Щатите в самия край на месец януари 2019, ще очакваме срещата с филма и у нас!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments