Untitledaa

Толкова отдавна сме писали за предстоящата филмова инкарнация на 12-годишния престъпен гений Артемис Фоул, чиято екранна поява се очаква от милиони почитатели, че за малко да си помислим как проектът (отново) е попаднал в „ада на нереализираните идеи“. Но подобно нещо е немислимо, когато начело застава Кенет Брана, пък и на Disney ще им свърши добра работа един нов франчайз, защото не е… учтиво по отношение на аудиторията (само) да преправяш стари хитове. Накратко – време беше за първи поглед към „Тайната на Артемис Фоул“ („Artemis Fowl“).

Припомняме, че филмът е адаптация на първата книга от поредицата (засега включваща общо осем романа, които излизат от 2001 до 2012 г. и са сериозни бестселъри) на ирландския писател Оуън Колфър, в която дръзкият младеж, наследник на дълга потомствена линия от престъпници Артемис Фоул се изправя лице в лице със скрита дълбоко под земята раса митични същества, които може и да са причина за изчезването на баща му…

Ето как изглежда първият трейлър:

Много сме доволни от този първи поглед към света на момчето-антигерой. Действа вдъхновяващо и си представяме как ще се изкефят тийнейджърите, когато се появи филмът. Дебютантът Фърдиа Шоу излежда доста съсредоточен и сериозен – както приляга на първи поглед към 12-годишния майстор на дяволии, а Кенет Брана за пореден път доказва, че може да се справи с всякакви идеи за филми! Все пак ще очакваме още кадри, за да затвърдим впечатленията.

С риск да досадим на феновете, за всички останали ще припомним анотацията на първата от книгите, издание на Прозорец:

Името му е Фоул… Артемис Фоул и скоро няма да го забравите. Не си помисляйте да го сравнявате с Хари Потър. Артемис Фоул е „лошо момче”. Общо е само увлечението, с което обръщате страниците.
12-годишният Артемис Фоул е най-изобретателният престъпен ум в историята на тийнейджърството. Заедно с двама доверени приятели той замисля хитър план как да открадне злато от народа на елфите. Разбира се, Артемис не е толкова глупав, за да вярва в приказките за „злато в края на дъгата”. По-скоро е уверен, че единственият начин да отвлече вниманието на малките хора от техните съкровища е ако отвлече някой от тях и чака да му платят откуп. Но когато настъпва време да осъществи плана си, той просто не подозира каква беля си навлича със своята пленничка – свръх-дребничката, остроуха Капитан Бодлива Зеленика от отряд Гноморазузнаване на полицията на Нисшите елементи в подземния град Убежище и нейният командващ офицер, Началник Кореноплод, който няма да се спре пред нищо, за да си я върне… Тези феи са добре въоръжени и опасни!

Ролята на Началник Кореноплод в „Тайната на Артемис Фоул“ е поверена на страхотната Джуди Денч – малка промяна, съвсем оправдана в името на уникалното (в това сме сигурни!) актьорско присъствие. В екипа участва също Джош Гад като джуджето-клептоман Сламчо Челюстокопач, Лара Макдонъл („Love“, „Rosie“) в ролята на Бодлива Зеленика, Миранда Рейсън като майката на Артемис Ейнджълайн, Нонзо Анозие („Пепеляшка“) като семейния бодигард на Фоул – Бътлър и Тамара Смарт („The Worst Witch“) като неговата племенница Джулиет.

21_AF_DomTeaser_1Sht_Bulgaria

За всички, които тъгуват по приключилата (на книга) приключенска сага на Артемис Фоул ще припомним, че макар авторът й да е финализирал разказа, докато се появят на кино всичките осем книги ще мине доста време и е много вероятно Disney да го „натиснат“ да измисли още нещо по темата.

Тайната на Артемис Фоул“ („Artemis Fowl“) ще се появи на кино в 3D-измерения на 9 август 2019 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments