Кенет Брана ще режисира историите за Артемис Фоул

Тук една малко позакъсняла новина. Поредният бестселър за тийнейджъри чака да бъде екранизиран. И защо да не се заеме с тази задача един от обичните ни майстори на тема Шекспир, режисьорът Кенет Брана?! Напоследък той очевидно търси разнообразие, след като се опита да рестартира историите за Джак Райън, разточителстваше с визията на последната „Пепеляшка”, а преди това режисира и героите на Marvel в „Тор”. Сега ще се пробва и с поредицата на ирландсия писател Оуън Колфър „Артемис Фоул”.

За всеки, който (случайно) не е наясно, Артемис Фоул е 12-годишен немирник, който е готов на всякави фантастични приключения. Той е не толкова злодей, а по-скоро антигерой. Обърнете внимание на анотацията на първата книга, посветена на премеждията му:

„Името му е Фоул… Артемис Фоул и скоро няма да го забравите. Не си помисляйте да го сравнявате с Хари Потър. Артемис Фоул е „лошо момче”. Общо е само увлечението, с което обръщате страниците.”

Показателно, нали – самият факт да поставиш героя си в една плоскост с прочут и превърнал се в световен феномен персонаж, вече е сериозна претенция и заявка за качествен текст, който да „зариби” детската аудитория. Очевидно в перспективата да се задържи вниманието на подрастващите, Disney разчитат на достатъчен за момента изходен материал – книгите-бестселъри са започнали да излизат през 2001 година и са вече 8 на брой. И макар авторът им, който е работил като педагог в начално училище, а и като духовник, да заяви, че е приключил с тази поредица, нещата винаги могат да се променят – доста вода ще изтече, докато/ако се стигне до екранизации и на 8-те книги.

12-годишният Артемис Фоул е най-изобретателният престъпен ум в историята на тийнейджърството. Заедно с двама доверени приятели той замисля хитър план как да открадне злато от народа на елфите. Разбира се, Артемис не е толкова глупав, за да вярва в приказките за „злато в края на дъгата”. По-скоро е уверен, че единственият начин да отвлече вниманието на малките хора от техните съкровища е ако отвлече някой от тях и чака да му платят откуп. Но когато настъпва време да осъществи плана си, той просто не подозира каква беля си навлича със своята пленничка – свръх-дребничката, остроуха Капитан Хоули Шорт от отряд LEPrecon (Lower Elements Police Reconnaisance) и нейният командващ офицер, Командир Рут – един мъж (простете – елф!), който няма да се спре пред нищо, за да си я върне… Тези феи са добре въоръжени и опасни!

Ирландският писател Конър МакФърсън („The Eclipse ”) ще отговаря за сценария на проекта, а екипът на Disney разчита на включването на Харви Уейнстен като продуцент („Това е специален проект за мен, защото децата ми страшно много обичат поредицата!”). Все още предстои много работа по подготовката, но историите за вундеркинда-магьосник изглеждат като доста обещаваща перспектива за „бъдещите творчески планове” в Къщата на Мишката. Ще ви държим в течение – най-малкото заради Кенет Брана

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Книжките бяха доста увлекателни. Жалко, че издадоха само 3 на български. Сега с тоя филм ще взема да си ги припомня на English.

  2. Оф, Брана продължава да прилича на по-големия брат на Юън МакГрегър 😀