Макар реалността и ежедневието неумолимо да ни напомнят, че в XXI век изключително рядко се сещаме да обърнем поглед към миналото, от време на време се появяват филми като „Mary, Queen of Scots”, които се превръщат в задължителни. Да оставим настрана личните ни пристрастия към историята, великите личности и добрите актьори – дори само визията и атмосферата, пресъздадена от майсторите, начело с театралния режисьор и артистичен директор на „Donmar Warehouse” Джоси Рурк, в случая е достатъчен коз в полза на филма. Не обичаме да обясняваме много, най-добре вижте!

Дойде моментът и новите поколения да открият чара на изключителната борба за власт, която не напуска Острова през втората половина на XVI век. Епохата, в която царува прочутата Елизабет I, не случайно се нарича „златен век“, а нейното управление постепенно се превръща в символ на хармонията – време, в което короната, църквата и парламента работят в съгласие и с балансирано влияние върху историческите събития. Прочута е нейната сентенция „Зная, че притежавам тялото на слаба жена, но имам сърцето и смелостта на истински крал – крал на Англия!“ Да ви звучи познато и/или актуално?! Силни жени е имало винаги в историята на човечеството, въпросът е до каква степен (в случая с тези властни братовчедки) са били подвластни на злонамерени съвети и неподходящи увлечения…

Сериозен и амбициозен е дебютният филм на Джоси Рурк, която смело избира Марго Роби за ролята на безмилостната Елизабет и провокира Сърша Ронан да се превърне в безстрашната Мария Стюарт. Любопитен детайл от работата на режисьорката с двете актриси е фактът, че те не се срещат на снимачната площадка до един определен момент. Рурк споделя:

Работих с тях по съвсем различен начин в сравнение с подхода ми към театралните постановки. Срещата на двете героини е само веднъж в целия филм и ние се постарахме да нагнетим напрежението по между им до крайна степен – когато се виждат за първи път на екрана, всяка гледа към другата с очите на своята героиня! И това се усеща по невероятен начин! Когато работиш на сцена, подобни моменти се наблюдават и по време на репетициите, а когато ги представяш пред публиката, те вече са познати и на екипа, и на самите актьори. Да съумея да запечатам магията на тази първа среща между истински съперници за мен беше безценно – и чрез филма я запазваме непокътната.

Уникалното чувство за близост, кръвно родство и безспорно съперничество, което владее двете легендарни жени, води до неминуемото им опустошение, но и до канонизиране на образите им в историята на Англия и Шотландия. Струва ни се, че специално този трейлър акцентира с по-голяма благосклонност към героинята на Сърша (пък и не случайно филмът е озаглавен „Mary, Queen of Scots“ – в основния фокус е нейната история), но усещането може и да е подвеждащо, защото в случая симпатиите ни клонят към шотландския „лагер“ и очевидно сме пристрастни.

Mary, Queen of Scots” изследва бурния живот на чаровната Мария Стюарт – станала кралица на Франция на 16 години, тя овдовява на 18 и отказва да се омъжи повторно. Решава да се върне в родната Шотландия и да обяви претенциите си към трона, който ѝ се пада по право. Но Шотландия и Англия се управляват от силната и амбициозна Елизабет I. Всяка от младите кралици наблюдава своята „сестра” със страх и възхищение. Съпернички за властта и в любовта, двете владетелки в изцяло мъжки свят трябва да решат как да си „поиграят” с бракове и рокади, за да изтъргуват така желаната независимост. Решена да не се отказва от правата си, Мария отправя претенции към английския трон и заплашва суверенитета на Елизабет. Предателство, бунт и заговори във всеки от кралските дворове поставят в опасност двата трона – и променят кардинално хода на историята…

MQOS

В „Mary, Queen of Scots” участват още Дейвид Тенант, Гай Пиърс, Джак Лоудън („Dunkirk“), Джо Алуин („Billy Lynn’s Long Halftime Walk“), Мартин Компстън („Sweet Sixteen“), Брендън Койл („Downton Abbey“), Исмаел Кордова, Иън Харт, и др. Сценарият е дело на Бо Уилимън, с номинация за „Оскар“ за своята работа по „Маската на властта” и с номинация за Еми за „House of Cards”, а в основата на историята е биографията на Джон Гай „My Heart is My Own: The Life of Mary Queen of Scots”. Продуценти са Тим Бивън, Ерик Фелнър и Дебра Хейуърд.

Българската премиера на филма е на 25 януари 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Доста негри, жълтури и други твари, нямащи нищо общо с живота на острова по онова време. До преди 100 г. са държали в клетки в зоопарка негрите, така че нека не изкривяват историята за пореден път и не ни набутват тотални глупости. Човек, дори и интелектуално недоразвит и да иска да го гледа, ще му се отще от тъпотиите, да ни наложат нечовеците, като част от нашата цивилизация.