Последната, пета част от поредицата „Умирай трудно“ – „Умирай трудно: Денят настъпи“, ни обиди по такъв начин, че уби и без това минималната частичка интерес, която имахме към един евентуален шести филм, пък бил той и последен (още преди появата на „Денят настъпи“, Брус Уилис не един или два пъти е заявявал, че иска историята на Джон Маклейн да бъде хексалогия).

Нещата се влошиха допълнително от факта, че през изминалите няколко години Уилис пое по пътя на Никълъс Кейдж, драстично свали нивото, участвайки във всякакви безобразни „direct to video” евтинджоси, които го превърнаха в бледа сянка на предишното му аз, и никак не ни се искаше да го видим още веднъж да се гаври с един от най-великите образи в киното.

По тази причина, досега не сме обръщали абсолютно никакво внимание на подготвяния „Умирай трудно 6“, но ето че стигаме до момент, в който, ако ни позволите една метафора, вече не можем да сдържаме дъха си и трябва да отворим уста и да се понагълтаме с помия.

Ето какво знаем до момента. Филмът, чието работно заглавие беше „Die Hard: Year One“, ще бъде едновременно продължение и предистория и ще следва както 60-годишния Джон Маклейн в наше време, така и 20 (и няколко) годишната му версия от времето, когато точно започва работа в полицията. На режисьорския стол сяда Лен Уайзман – отговорникът за посредствения, но сега изглеждащ като шедьовър на фона на „Денят настъпи“ и повечето нови филми на Уилис „Умирай трудно 4“, а автори на сценария са близнаците Чад Хейс и Кери У. Хейс („Заклинанието“).

Bлагодарение на Empire, които са разговаряли с продуцента Лоренцо ди Бонавентура, сега получаваме малко допълнителна информация за филма, включително и това, че (поне засега) заглавието му ще бъде „McClane“ („Маклейн“). Ето какво споделя Ди Бонавентура, който адресира и слуховете, че частта с младия Джон Маклейн ще бъде с по-голямо времетраене.

Може да се досетите какви са намеренията ни по факта, че на титулната страница пише „Маклейн“. Искаме да сте съпричастни с Джон Маклейн повече отвсякога…  Не знам как правиш „Умирай трудно“ без Брус. Идеята, че той не е значителна част от историята, е напълно погрешна. Ще следваме двадесетгодишния Джон Маклейн, но също толкова много и 60-годишната му версия.

В този момент нямаме абсолютно никаква причина да сме оптимисти за „Умирай трудно 6“, без значение как го кръстят – „McClane“, „Die Hard: Year One“ или „Dead Already“. Идеята за младия Маклейн, който да спасява положението, ни звучи ужасно, защото реално обезсмисля първия и ненадминат филм на Джон Мактиърнън за обикновения (бил той и полицай) човек, който попада в извънредна ситуация. Лен Уайзман е „лъскав“ занаятчия и не може да предложи нищо за тази история, която има нужда от „мърсотия“ и интимност, а Брус Уилис…  ако могат да го събудят, за да си каже репликите с единственото изражение, на което е способен в момента, пак добре.

Само едно положително нещо виждаме в „McClane“ и това е, че Джай Кортни няма как да играе младия Джон Маклейн. Освен ако не им хрумне „гениалната“ идея, че човекът който игра сина му, може да го изиграе и като млад. Това вече ще е Адът.

Ще следим развитието на филма и ще се включваме с новини, ако изпадне нещо, което успее да ни заинтригува или ни се стори задължително, а междувременно искаме да видим как Уилис ще се справи със „Стъкления“ на М. Найт Шамалан. Ако го видим да проявява малко живец, може пък да се поентусиазираме, знае ли човек.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Може и по-зле да стане, Емилия Кларк да играе жена му.

    П.П. на мен пък 4ката ми хареса

  2. Не съм гледал петия филм, защото съм чувал, че причинява мозъчен колапс.

  3. Шибаният Лен Уайзман ли бе…… фак.
    Дори не знаех, че готвят шести филм, а мисля и да не разбирам кога излиза и изобщо наред с четвъртия и петия да си ги изтрия от съзнанието и да с спомням за бруталната трилогия.