И друг път ни се е случвало да коментираме великата несправедливост едни режисьори да са привилегировани със специален интерес от страна на фестивалните селекционери, а други да тънат в забрава. Най-вероятно и едните, и другите са заслужили съдбата си, но се сетихме за този факт, защото във фокуса ни попадна нов проект на френския сценарист и режисьор Давид Оелхофен.

Премиерата на дебюта му през 2007 година „In Your Wake” е в Седмицата на критиката в Кан, седем години по-късно той показва втория си филм „Far from Men” във Венеция, където печели три приза. Оелхофен е готов с третия си филм „Close Enemies”, в който Матиас Схонартс и Реда Катеб ще доказват един на друг кой е по-умел в актьорските превъплъщения. И това вече се случи пред публиката във Венеция, на 75-ия фестивал, който вече е в разгара си.

Родени и израснали в предградие, в което наркотрафикът е ежедневие, Мануел и Дрис са като братя един за друг. Пораснали и възмъжали, двамата поемат в диаметрално противоположни посоки – Мануел се включва в бандитските завери, докато Дрис решава да стане полицай. Когато най-сериозната сделка на Мануел се проваля, двамата мъже се срещат отново и осъзнават, че се нуждаят един от друг, за да оцелеят в средата, в която са попаднали. Между предателства и обиди, въпреки взаимната им омраза, те подновяват контакт в името на единственото общо звено – дълбоката връзка, която съществува по между им и мястото на тяхното детство.

В историята на приятелите-врагове освен Матиас Схонартс и Реда Катеб, се включват още Адел Бенчериф, Софияне Зермани, Никола Жиро, Марк Барб, Сабрина Уазани, Гуендолин Горвене и Астрид Уетнал. След премиерата, която се състоя на Венецианския фестивал, на филма на Давид Оелхофен му предстои разпространение във Франция от 3 октомври 2018, и вероятно – нови творчески планове за неговия автор.

Както виждате, не прогнозираме награди, нито по-широко европейско (не споменаваме Щатите въобще) разпространение на филма, защото е пределно ясно дори само от трейлъра, че той има много ограничен периметър като публика. Да видим – може пък да поднесе изненади…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това изглежда чудесно – Схонартс направо електрифицира екрана …
    Хайде – нашите деца поне след 25 години да могат да гледат подобен BG филм за братя Галеви или Венко Баранбараджиев, например – докато ние засега се вълнуваме от историите на френско белгийските такива …