Биографичните филми, посветени на персонажи от близкото минало, винаги са имали своята публика, независимо от големите комиксови, екшън, сай-фай и всякакви други вълни. В случая с новия филм на Уош УестморландColette“ има своеобразно съчетание между историческата среда, в която се развива действието, със специфичните особености на движенията за права на жените от (вече не толкова) близкото минало, с актуалното високо ниво на чувствителност по подобни теми.

Преди няколко дни  дебютира нов, доста по-пълен трейлър на историята, в която една скромна и добре възпитана млада жена става съпруга на прочут писател и постепенно претърпява трансформация, която до известна степен удивлява и самата нея. Главната роля във филма е поверена на Кийра Найтли („Игра на кодове”, „Гордост и предразсъдъци”), а в ролята на съпруга-катализатор на промяната е Доминик Уест. Вижте!

Очевидно Уош Уестморланд държи на идеята, че в предварителните материали трябва да присъства максимално количество информация за (повечето) подробности от сюжета на филма – решението си е негово и на продуцентската компания как да презентират творбата си. Този тип „бъбриви” трейлъри имат едно преимущество – действат като своеобразна предварителна селекция на аудиторията, защото е сигурно, че в киносалона няма да влязат хора, които не се интересуват от филми „в епоха” и с подобна тематика.

Вдъхновението за този сюжет идва от истинска история – на Сидони-Габриел Колет, френска писателка и носителка на номинация за нобелова награда, чиято най-прочута книга е „Gigi” – адаптирана впоследствие в прочутия мюзикъл, носител на „Оскар” за най-добър филм от 1958 година, с участието на Лесли Карон. Сценаристи на „Colette” са Уош Уестморланд, Ричард Глaцър (с когото Уестморланд режисира „Still Alice”) и Ребека Ленкиевич. Ролите са разпределени между Кийра Найтли, Доминик Уест, Денис Гоф, Фиона Шоу, Робърт Пю и Елеанор Томлинсън. Ето отново официалният синопсис на филма:

След сватбата ѝ с успешен парижки писател, познат като „Уили” (Доминик Уест), Сидони Габриел Колет (Кийра Найтли) напуска дома си във френската провинция и попада в интелектуалния и артистичен, бляскав Париж. Скоро съпругът ѝ убеждава Колет да пише за него. Тя започва полу-автобиографичен роман – за умното и дръзко селско момиче на име Клодин, който след публикуването му под „авторството” на Уили, се превръща в абсолютен бестселър и културна сензация. Всички говорят за Колет и Уили, а единственото, за което съпругът може да мисли, е как да създадат продължения на толкова успешния роман, посветен на Клодин. Колет започва борба за своите авторски права и постепенно отхвърля различни предразсъдъци за разпределението на ролите на половете в схемата на общоприетото в обществото. Колет се оказва част от революционизирането на литературата, модата и личното себеизразяване – и в сексуален аспект…

Colette” ще се появи в кината на Великобритания на 25 януари, а преди това се очаква филмът да бъде показан премиерно в програмата на Лондонския фестивал на Британския филмов институт през октомври. Ще ни е интересно да съберем отзиви от световните киноспецове.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *