мери мълиган и джейк джиленхол

Независимо от това, че след премиерата му в Сънданс почти нищо не се чу за режисьорския дебют на един много талантлив актьор – Пол Дейно, филмът му „Wildlife” постепенно завзема фестивални територии на различни континенти. Освен, че беше представен и в „Седмицата на критиката” в Кан (сериозна чест!), след това филмът премина през Карови Вари, Одеса, Йерусалим, Мелбърн, Сараево, а миналата седмица беше и прожекцията му в програмата на Торонто. Предстоят участия в Унгария, Латвия, Дания, Хамбург, както и прожекции на есенните фестивали в Ню Йорк и Лондон.

Ако трябва да обобщим – завиждаме на киноманите по тези места, защото или вече са видели или им предстои да се запознаят с образите на Кери Мълиган и Джейк Джиленхол, които се връщат няколко десетилетия назад в миналото и пресъздават реалността на едно разрушено семейство – с всичките противоречия и предразсъдъци. Излишно е да подчертаваме отново, че много харесваме и двамата актьори – именно затова изпитваме неблагородни чувства към „спецовете”, които вече могат да кажат от първо лице „харесва ми/не ми харесва” за „Wildlife”. Предлагаме на вашето внимание втория драматичен трейлър, който дава доста добра представа и за историята, и за актьорските превъплъщения.

Филмът на Пол Дейно е адаптация по едноименния награждаван роман на Ричард Форд, в който една семейна двойка живее нейде в Монтана през 60-те години на ХХ век. Внезапно пламва сериозен пожар в близките планини. В един момент се оказва, че синът-тийнейджър (в ролята е Ед Оксенболд, познат от „The Visit”) трябва до поеме ролята на „мъжът в къщата” в опит да предотврати разпадането на семейството, колкото и безнадеждно да изглежда това… Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Жанет (Мълиган) е жена със сложен характер, чиито устременост и егоцентризъм разрушават ценностите и очакванията на едно семейно гнездо през 60-те години. 14-годишният Джо (Оксенболд) е единственото дете на Жанет и Джери (Джиленхол) – домакиня и помощник на голф-игрище. Тримата живеят в малко градче в Монтана. В близост, но и до канадската граница, пламва жесток пожар. Междувременно Джери губи работата си – и чувството, че е полезен с нещо на света, затова решава да се включи към отбора огнеборци, които се опитват да потушат огъня, и оставя съпругата и сина си да се оправят сами. Джо става свидетел на борбата на майка му да запази самоуважението си, но и да промени обречената реалност, в която има нещастието да живее…

В репликите на по-дръзките критици се прокрадват сравнения с „Пътят на промените”, макар че симбиозата между Уинслет и ДиКаприо под режисурата на Сам Мендес (все още) ни изглежда доста трудна за наподобяване. Меланхолията и метафората с горящата гора може и да се окажат леко в повече за уважаемия зрител, но сме сигурни, че (почти) всичко може да бъде прието в компанията на Кери и Джейк. Твърди се, че Пол Дейно се е справил умело с режисурата и е дал възможност на актьорите да „преживеят” историята пред камерата, за да въвлекат публиката в техния емоционален ураган.

wildlife_xlg

Нямаме нищо против да изчакаме колкото е нужно, ако се окаже, че има шанс за среща с „Wildlife” на Пол Дейно на голям екран, а междувременно филмът тръгва в разпространение в Щатите на 19 октомври 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *