Wolfenstein 3D

Още от 2007 година се говори за проекта „Return to Castle Wolfenstein”, който съсценаристът на „Криминале” Роджър Ейвъри се е ангажирал да напише и режисира. Пет години по-късно стана ясно, че авантюрата ще бъде продуцирана от Самуел Хадида („Silent Hill”, „Resident Evil: Extinction”) и ще бъде озаглавена „Castle Wolfenstein”. Основната таргет-група зрители, на които ще се разчита в случая, са момчета/младежи/мъже, които са играли прочутата игра Wolfenstein и/или които обичат бойни действия на екран, независимо от това дали са евтини пуцалки или по-стойностни екшъни.

В сюжета на бъдещия филм ще има щатски армейски капитан и британски шпионин, които проникват в един замък, където Хитлер се очаква да разкрие ново тайно оръжие, и междувременно се сблъскват челно с „паранормалната” дивизия на нацистите (нещо като специалните части на Химлер Ahnenerbe, заети с издирване на археологически ценности по цялата земя, които обаче практикуват окултни ритуали и магия). Кой кого прави на решето – това вероятно ще бъде част от драматургичната тъкан в сценария?!

Да се опитваш да бъдеш ретро и да вкарваш леко „алтернативна история” привкус – това не го може всеки. Може да сравняват бъдещия „Wolfenstein” с „Гадните копилета” и „Капитан Америка”, но първо трябва да стане филм – пък тогава ще преценим какви определения и епитети му отиват. Ето какво споделя Ейвъри:

„Играя „Wolfenstein” от дете и усещам, че тази необикновена, чудата чувствителност, която може да бъде открита в игрите, дълбоко е повлияла върху писането и подхода ми в режисурата. Винаги съм смятал, че е нужно играта да бъде трансформирана и представена на голям екран, пред публика, която не е запозната с нея – и това ще се превърне в голямо кинематографично изживяване. Именно така представих проекта си пред Самуел”.

Веднага ви казваме на какво ни прилича това – един позастаряващ юнак, небръснат и по боксерки, се е занитил пред компютъра и отстрелва лошите нацисти за норматив. Свършва нивата на играта, той се почесва по главата и се казва – „Ха, че не мога ли аз да изкарам някоя пара по възможно най-лесен начин, ще снимам филм по играта! Хем нацита, хем куул противници, хем пушки – ща да не се пострелят на голям екран?!” Е, не е съвсем в стил Пича Лебовски, но като образ може би нещо подобно се заформя. Не е като да не пише момчето, пише – „The Rules of Attraction”, „Glitterati”, „Silent Hill”, „Beowulf” и още епизоди от телевизионни поредици са негови, режисира, работи с Брет Истън Елис, ала веднъж роди ли се една асоциация – тя си има свой живот и много трудно може да бъде пренебрегната.

Играта „Wolfenstein” датира от 80-те години, триизмерната й версия е пусната през 1992 година, и най-важната й характеристика е, че действието се развива от първо лице и именно играчът е стрелецът в нея. Първоначално тя е създадена за РС, впоследствие я адаптират за всякакви игрови конзоли. Ролята, в която влиза играчът, е на шпионина Уилям „B.J.” Блазковиц, които се опитва да избяга от нацисткия лагер в замъка Wolfenstein. След успешното бягство, агентът предприема поредица от мисии срещу нацистите.

Колегите отвъд Океана са се размечтали за Джеръми Ренър в ролята на американския войник и Бенедикт Къмбърбач и/или Том Хиделстън като британския агент – ама молим ви се, нека ги цанят! В случай, че склонят, дори и заклетите пацифисти май ще преглътнат известно количество изстрели. И това е начин да се печели публика – с имена. Проектът ще бъде представен на Американския филмов пазар, който тази година приключва на 7 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Играта докарваше главоболие за норматив. Същото ще направи и филма … със сигурност 🙂

  2. хехех, как се пуцахме в училище с тази игра 😀 😀 Учителката едвам успяваше да ни накара да напишем няколко думи на Word-a в часовете по информатика (тогава такова учихме, 486-те бяха лукс)

    Просълзих се :*) Учителката беше яка 🙂

  3. MadMax, това ти ли си ве? 😀

    Ако си ти, как да ти викам тук?
    Може ли ЕмЕмСи, Бони Ем, МаксиМакс, Мади или само Макси? 😛

  4. хехехе
    Лами, викай ми как искаш … става и Максимус, а може и Шефе :))

  5. AAA!!!! Ще откача още преди да съм прочел новината.
    Винаги съм си мечтал (и продължавaм да мечтая) за три филма по игри..
    Но си мечтая за наитина качествен, милен и тилно направен екшън… с качествени ефекти….
    1. Return To Castle Wolfenstein….
    2. F.E.A.R. ….първия… 😉
    3. S.T.A.L.K.E.R. Shadow Of Chernobyl… (изключая шедьовъра на Тарковски;) )
    А сега да прочета новината 😉

    П.С. Що не ми дадат на мен аз да го направя да видиш само колко нестандартно ще подходя… и като стил на заснемане и като визия и като актьорска игра, драматургия, костюми и т.н……. абе и като всичко….

  6. Защо ли още от сега ми лъха на помиите на Уве Бол + оная тъпотия Doom, с която се изпикаха в лицето на великата FPS поредица…

  7. Абе Дуум пак става за сравнение с Уве Бол…..
    Спомня си тогава ореваха наията, че това ще е първия филм от първо лице.. оле мале…
    Беше хубаво, но не достатъчно, но просто не знаеха, че първото лице беше излолзвано от великия Джон Керпентър още в края на 70-те години……. Припомням… в началото на Хелоуйн 😉