roma_netflix-1920x1177В края на миналия месец излезе тийзър-трейлърът за осмия филм на Алфонсо Куарон, „Roma”, който не разкри почти нищо сюжетно, но даде заявка за концептуалната същност на филма. Вчера от Netflix пуснаха първи официален трейлър с продължителност от 100 секунди. Нека го видим:

https://youtu.be/fp_i7cnOgbQ

Трудно е да скрием слабостта си към Куарон, но тук съвсем безпристрастно може да кажем, че първият трейлър на „Roma” е великолепен. Интимен и същевременно епичен. По всичко изглежда, че „най-личният филм“ в кариерата на режисьора ще се фокусира както върху силата на семейството и градивните му елементи, така и върху магията на съществуването, която ни следва неотлъчно и ще бъде както силно социален, така и много съкровен.

Много ни харесва подхода без думи и сме сигурни, че целият филм би работил също толкова добре, колкото и трейлъра, ако няма нито една изговорена дума.

Roma_01 Roma_02

Нека припомним официалния синопсис на „Roma”, който ще проследи една година от живота на семейство в Мексико от средната класа в началото на 70-те години на XX век.

Като ярък портрет на домашни борби и социална йерархия на фона на политически смут, „Roma” проследява младите домакини от мищекски произход, Клео (Ялица Апарисио) и Адела (Нанси Гарсия Гарсия), които работят за малко семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити. София (Марина де Тавира), майка на четири деца, се справя с дългото отсъствие на съпруга си, а Клео се изправя срещу ужасни новини, които могат да й попречат да се грижи за децата на София, които Клео обича като собствени. Докато се опитват да изградят нова форма на любов и солидарност в контекста на социалната йерархия, където расата и класата са вплетени, Клео и София тихо се борят с промените, които достигат до семейното огнище в една страна на фона на сблъсък между правителствената армия и студентските демонстратори.

Алфонсо Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, оператор и монтажист на „Roma”. В ролите ще видим Марина де Тавира, Даниела Деменса, Ялица Апарисио, Марко Граф, Нанси Гарсия Гарсия и др. Времетраенето на филма е 135 минути, с което „Roma” се очертава като едва втората творба на Куарон с продължителност над два часа (след „Затворникът от Азкабан“).

Вече знаем, че „Roma” ще направи световната си премиера по време на 75-тото издание на филмовия фестивал във Венеция, където ще е в борбата за голямата награда „Златен лъв”, а освен това ще се състезва в програмите на фестивалите в Торонто и Ню Йорк. Вярваме, че е въпрос на време преди новата творба на Куарон да се сдобие с номинации за „Златен глобус” и „Оскар”.

Разпространителите на филма Netflix гарантират, че освен в онлайн платформата им, „Roma” ще може да бъде видян и в киносалоните. Онлайн премиерата в стрийминг платформата е насрочена за 14 декември 2018.

Roma_03 Roma_04

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Без съмнение разкошен, просто не съм „хайпнът“. Може би е за ‘убаво :), те така идват приятните изненади.

  2. Отдавна не ми се беше случвало да настръхвам от трейлър! Великолепно изглежда!!!