roma

 Преди седмица обявихме синопсис за очаквания осми филм на Алфонсо Куарон, „Roma”. Проектът се сдоби с централно място на предстоящия фестивал в Ню Йорк. „Roma” ще проследи една година от живота на семейство в Мексико от средната класа в началото на 70-те години на XX век. Режисьорът е карал детството си по това време, а от собствените му думи разбрахме, че това е най-личната му творба.

Преди няколко часа получихме и първия тийзър трейлър на „Roma”, който дойде от официалния туитър канал на мексиканския режисьор. Едноминутното видео бе публикувано с думите:

В историята има периоди, които бележат обществата и моменти, които ни превръщат в индивидуалности.

Ето и самото видео:

От тази минута лесно можем да разберем, че Куарон все още не иска да издава почти нищо от филма си, а по-скоро да направи концептуална заявка за съдържанието му. Колкото и прост на пръв поглед да изглежда този кадър, той всъщност не е. Камерата е насочена надолу към земята и въпреки че практически нямаме заден план, отражението на небето в плочките и водната повърхност съставят ясно отличителен кадър в кадъра, в който виждаме преминаващ самолет, а пяната размива границите между земята и небето.

Алфонсо Куарон е майстор в подобно съпоставяне на предни и задни планове – контрастиращи, но взаимосвързани и неведнъж сме виждали подобен похват във филмите му. В тази връзка прилагаме страхотните видеа на Славой Жижек и The Nerdwritter по темата.

roma

Покрай рекламното видео получихме и нов по-детайлен синопсис на филма:

Като ярък портрет на домашни борби и социална йерархия на фона на политически смут, „Roma” проследява младите домакини от мищекски произход, Клео (Ялица Апарисио) и Адела (Нанси Гарсия Гарсия), които работят за малко семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити. София (Марина де Тавира), майка на четири деца, се справя с дългото отсъствие на съпруга си, а Клео се изправя срещу ужасни новини, които могат да й попречат да се грижи за децата на София, които Клео обича като собствени. Докато се опитват да изградят нова форма на любов и солидарност в контекста на социалната йерархия, където расата и класата са вплетени, Клео и София тихо се борят с промените, които достигат до семейното огнище в една страна на фона на сблъсък между правителствената армия и студентските демонстратори.

С излизането на тийзъра стана ясно, че „Roma” ще направи световната си премиера по време на 75-тото издание на филмовия фестивал във Венеция, където ще се надпреварва за престижния „Златен лъв“ с новите творби на Деймиън Шазел, братя Коен, Лука Гуаданино, Йоргос Лантимос, Майк Лий, Оливие Асаяс, Жак Одиар, Пол Грийнграс, Джулиан Шнабел, Карлос Рейгадес, Брейди Корбет, Флориан Хенкел фон Донерсмарк и др. Филмът е селектиран и в официалната селекция на фестивала в Торонто.

След фестивалния си показ, „Roma” ще има кино и онлайн разпространение от Netflix.

В ролите ще видим Марина де Тавира, Даниела Деменса, Ялица Апарисио, Марко Граф, Нанси Гарсия Гарсия и др.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *