luz

Напомнящ визуалната естетика на експерименталните италиански трилъри от края на 60-те и болната атмосфера на 70-тарските испански ужаси, немският „Luz“ се къпе в облаци от похвали, крясъци и слюнка на подивели от кеф киномани. Филмът на режисьора Тилман Зингър дебютира на Берлинале, разходи се до Fantasia Film Festival в Монреал, а съвсем скоро ще отседне и в Остин, САЩ за Fantastic Fest.

Официалният синопсис на „Luz“ гласи: Дъждовна нощ. Замаяна и вцепенена, младата шофьорка на такси Люц се провлачва до ярко осветения вход на затънтено полицейско управление. В другия край на града Нора въвлича психиатъра д-р Росини в изкусителен разговор. Нора е обсебена от демонично създание, което копнее по жената, която обича – Люц. Тя разказва на доктора за бунтарското минало на нейната съученичката Люц в чилийска девическа гимназия. Росини се превръща в лесна плячка за Нора и се опиянява стремглаво под звуците на историята ѝ, но е привикан в полицейското управление да прегледа Люц. С одобрението на колегите си докторът поставя Люц в състояние на хипноза, а тялото ѝ извиква спомените от нейното пристигане и ги задвижва във физическа ретроспекция. Неизвестната демонична същност обаче се е настанила вече в доктора и желае нещо повече. Лека-полека тя започва да взима участие във възстановката.

Нека видим трейлъра:

Изровихме и друг, неофициален трейлър, част от личния vimeo профил на Зингър.

Да! Да… и да! Побъркващо красивият „Luz“ е сниман на 16mm Kodak, който, чрез своята зърнеста аналогова „плът“, придава на филма заразяващо ретро усещане. От трейлърите си личи, че дебютантът Тилман Зингър е добре запознат със спецификата на свръхестествения ужас и борави умело с изразните му средства. Констатираме и очевиден паралел с класиката на Анджей Жулавски „Обладаване”.

Luz“ е субсидиран от Фонд „Кино и медии“ на немската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия и е продукция на Академията за медийни изкуства в град Кьолн, Германия. Става дума за студентски филм създаден от 15-16 човека (забележително постижение) в това число и актьорския състав, който включва Луана Вилис, Ян Блутард, Юлия Ридлер, Надя Щюбигер, Йоханес Бенеке и Лили Лоренц. Марио фон Гръмбкау и Луиза Щрикер са изпълнителни продуценти. Симон Уаскау е композирал мътната synth музика, Дарио Мендес Акоста е автор на сценографията, а оператор е Пол Фалц.

LUZ00003 LUZ00001main LUZ00002 LUZ00005

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Изглежда страхотно, ама като вземат да говорят „цузамен-музамен“ и ше окалят пейзажа.