widows-viola-davis

Когато Виола Дейвис се появи на екран, никой не може да дръзне да се съмнява, че именно тя владее положението – всеки жест, всяка реплика, всеки поглед във всеки кадър са премерени, верни (на героинята и режисьорските представи), изпълнени с емоция и страст. Това важи с особена сила за новата дългоочаквана творба на Стив МаккуинWidows” – обирджийската афера, заредена с отмъстителна страст, за която редовно се информираме.

Непосредствено преди премиерата на филма на фестивала в Торонто пристига и втори пълен трейлър, в който откриваме доста познати кадри, но и различни акценти. Или може би така ни се струва заради по-интензивния монтаж и фокуса върху „заверата” за сметка на акцента върху семейните отношения. Не сме привърженици на детайлното обсъждане на промоционални кадри – нямаме търпение за самия филм!

Съвсем не е случаен акцентът върху факта, че режисьорът Маккуин си партнира с авторката на „Не казвай сбогомДжилиан Флин – представяме си колко изпипани ще бъдат и самият сюжет, и образите, които го движат. В основата на новия „heist” трилър е едноименната британската поредица на Линда ла Плант от 1983 г. (или щатската вариация по същата тема от 2002 г.), разказваща за четири вдовици, които се наемат да довършат делото на своите съпрузи, които загиват по време на обир.

При положение, че проектът се движи от известен брой години, не бихме приели тенденциозни съждения от типа „задава се още една история в контекста за равните позиции на половете”, а също и „я, колко интересно – всички дами са с различен цвят на кожата в името на политическата и расова коректност” – ние се фокусираме върху историята, напрежението, което струи от персонажите и върху изхода от цялата заплетена ситуация с подлите мазници, в чиито роли влизат Даниел Калуя и Брайън Тайри Хенри, като много е вероятно към тази група да е включен и героят на Колин Фарел. В името на тоталната осведоменост ще споменем отново краткия синопсис, а след него – и въздългия списък с много добри актьори, които са имали удоволствието да работят този път със Стив Маккуин. Така де, не може тази привилегия да е запазена само за Майкъл Фасбендер…

Widows“ е историята на четири жени, които нямат нищо общо освен дълга, оставен от престъпните действия на умрелите им съпрузи. Действието се развива в Чикаго, а напрежението рязко се покачва, когато Вероника (Виола Дейвис), Алис (Елизабет Дебики), Линда (Мишел Родригес) и Бел (Синтия Ериво) взимат нещата в свои ръце и решават сами да изковат бъдещето си.

widows-viola-davis02

Ето какво споделя режисьорът за своя най-нов филм:

Помня, че гледах телевизионната поредица, когато бях 13-годишен – и идеята, че група жени са постигнали нещо, за което никой не е мислел, че са способни, се загнезди в съзнанието ми, може би защото по същото време аз бях осъждан по подобен начин. Много години по-късно, когато пристигнах в Холивуд, бях поразен от факта, че има толкова много талантливи актриси, които не работят активно. Именно тогава реших, че след като направя филм за робството, искам да работя по филм, чиито сюжет се движи само от жени.

Това са фактите, човекът отдавна си е намислил по какво има желание да твори. И сме супер доволни от видяното до момента по този проект. Така че – move away „Ocean’s 8”, here comes the „Widows” quartet! Не че двата филма могат да се сравняват по нещо друго, освен по водещият фактор „дами в действие”…

Widows-viola-davis03

Widows-3236272

Режисьор на „Widows“ е Стив Маккуин („12 Years a Slave”), който е и сценарист заедно с Джилиан Флин („Не казвай сбогом“, „Отворени рани”) по едноименна британска поредица от 80-те години на ХХ век. В главните роли са Виола Дейвис, Мишел Родригес, Елизабет Дебики, Синтия Ериво, Колин Фарел, Лиъм Нийсън, Робърт Дювал, Брайън Тайри Хенри, Даниел Калуя, Гарет Дилахънт, Кери Куун, Джаки Уийвър, Джон Бърнтал, Лукас Хаас, Мануел Гарсия-Рулфо, Кевин Дж. О‘Конър и други.

20th Century Fox предвиждат да пуснат „Widows“ в широко разпространение на 16 ноември 2018, като не забравяме, че преди това филмът ще бъде видян от привилегированата публика в Торонто.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *