Идва време за ново раздвижване в света на големите пари и мащабното влияние. Преди няколко месеца коментирахме трансформацията на 20th Century Fox и 20th Century Fox Television в собственост на Disney, но в играта сега се намесва Comcast Corporation и съвсем не е сигурно какъв ще бъде резултатът от това настъпление. Корпорацията е глобален телекомуникационен конгломерат, най-голямата ефирна и кабелна телевизионна компания в света по приходи, най-мащабният източник на интернет услуги и третият по големина телефонен оператор в САЩ. Като собственик на международната медийна компания NBCUniversal, Comcast продуцират филми и телевизионни програми, предназначени за широко театрално, ефирно и кабелно разпространение. Така че в случая присъединяването на X-Men към вселената на Marvel е една от последните грижи на която и да е от тези гигантски корпорации – it’s all about money! И като казваме пари, говорим за сериозни суми.

Помните, че Disney предложиха малко над 52 милиарда – е, в случая с Comcast офертата е 65 милиарда долара кеш за закупуване на 21st Century Fox. Ако ръководството на Fox склони, собствеността, проектите и съдържанието на NBCUniversal, 20th Century Fox и кабелната мрежа FX ще бъдат обединени и ще представляват много по-сериозна конкуренция за най-голямото страшилище в бранша – Netflix. Специалистите са на мнение, че сериозна част от решенията за купуване и продаване са провокирани именно от разрастването на стрийминг-компанията.

Междувременно се коментира и сериозния шанс един от другите телекомуникационни гиганти AT&T да се сдобие с Time Warner за оферираните 85,4 милиарда долара – този ход също е следствие разрастването на Netflix, които през май задминаха Comcast като нетна стойност и започват да гонят Disney. И това се случва с компания, която не притежава телевизионни канали или тематични увеселителни паркове, които да осигуряват допълнителни приходи… Очевидно е, че останалите големи играчи се чувстват сериозно застрашени и ще направят всичко възможно (според финансите, с които разполагат), за да се задържат на върха на пирамидата.

Междувременно самите Disney планират да пуснат своя стрийминг услуга през 2019 година – DC Universe, и собствеността върху Fox би осигурила сериозен допълнителен обем в каталога им от заглавия, което съвсем не е маловажно. Но офертата, предложена от Comcast, може да се окаже по-примамлива и прекалено висока за надскачане от наследниците на Чичо Скрудж. Любопитно е да се наблюдава отстрани битката на гигантите – бъдете сигурни, че научим ли подробности за финализиране на сделки, ще споделим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. За някои комиксови филми е добре да се върнат при Марвел като Фантастичната четворка. Друго студио едва ли ще го възкръсне

  2. То трудно вече може да се разделят компаниите, които произвеждат съдържание и тези, които го разпространяват (комуникационните – доставчици на кабелна телевизия и И-нет). И колкото повече се окупняват въпросните корпорации, колкова повече ще започне да се ограничава пазара. Ако, например, комкаст вземат фокс, ще предлагат приоритетно продукцията на фокс, а съдържанието на външни компании ще стане по-трудно достъпно (липсва в каталога им или просто струва допълнително) за клиентите им.
    Бъдещето на p2p споделянето изглежда доста светло 😀