Понякога се оказва полезно да откриеш своя път обратно към „корените” – след години практика в Холивуд по какви ли не проекти (сред които „The Time Traveler’s Wife”, „RED”, „R.I.P.D.”), вече 50-годишният немец от Щутгарт Робърт Швентке се е завърнал в родината, за да направи немски филм, като във фокуса на историята е… Втората световна война. Един дезертьор в последните дни на войната случайно открива капитанска униформа и решава да я ползва, най-вече срещу студа, но се оказава, че нашивките могат да превърнат всеки човек в нещо различно от това, което той и околните познават…

Предлагаме ви поглед към официалния щатски трейлър на филма „The Captain”, който при все оригиналната си немска фонограма, ограничаваща го в разпространение едва ли не само в арт-хаус кината на САЩ, все пак ще се появи пред американските зрители.

Специалистите на тема психология и експерименти с властта изтъкват факта, че „The Captain” може да се разглежда като интригуваща илюстрация на Станфордския експеримент, проведен от американския психолог Филип Зимбардо. През 1971 година той избира на случаен принцип 24 студенти, които влизат в ролите на затворници и пазачи, и заедно с техния ръководител „разиграват” истински затвор в подземията на факултета им, а наблюденията и изводите са наистина потресаващи – неизменно хората се оказват податливи и покорни спрямо оправдаваща действията им идеология, поддържана от околната среда, а освен това за всеки (независимо от позицията му в обществото) е от изключителна важност демострацията на власт и авторитет.

Написана и режисирана от Швентке, като в основата на сюжета са реално случили се събития, историята в „The Captain” проследява Вили Херолд (в ролята Макс Хубахер), който е дезертьор от германската армия, но ненадейно открива униформа на нацистки капитан. Окрилен от символичната сила, която вдъхва този костюм, Вили остава поразен от факта, че много германци са готови да последват един лидер, ако той се държи като такъв и притежава отличителните характеристики на командир, без да ги е грижа кой всъщност е той самият. Сериозни варварски зверства могат да бъдат извършени под ръководството на самопровъзгласилия се капитан, които служат като напомняне за последствията от примиренческия дух на хората в комбинация с неограничената и неконтролируема политическа сила…

В актьорския екип на Робърт Швентке са се включили още Милан Пешел, Фредерик Лау, Бернд Хьолшер, Валдемар Кобус, Александер Фехлинг, Волфрам Кох и Самуел Финци, който от години е уважаван и обичан актьор в Германия. Премиерата на „The Captain” е била през есента на миналата година в Торонто, след това е представен в Сан Себастиан; от пролетта на 2018 започва разпространението му в Европа, а в избрани щатски киносалони ще се появи след около месец – от 27 юли 2018.

плакат TheCaptainfullUSpostermainimg5992

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Този ‘капитан’ гледа със същия неподправен потрес и почуда с която гледаха играчите не немския отбор след мача с Южна Корея ….И в двата случая те научават нещо за себе си, което ама изобщо не са го подозирали….