„Твоята история е част от голямата история“

За седма поредна година ще се състои Sofia Pride Film Fest като част от разнообразната програма, която предлага Sofia Pride. Във вечерите от 2-ри до 8-ми юни ще можете да видите специална селекция на най-добрите късометражни и пълнометражни филми на ЛГБТИ тематика от България, Русия, САЩ, Ирландия, Израел, Тайван и Румъния. Всички филми са или номинирани, или наградени от фестивали като Торонто, Трайбека, Берлинале и Сан Себастиан. Входът е свободен, а местата на прожекциите са Дом на Киното и Одеон –  пропуски се дават на касата на съответното кино. До края на месец юни в кино Одеон е подготвена панорама на ирландското ЛГБТ кино от изминалите три години.

Своя дебют на фестивала ще направят два български късометражни филма. Това са „Брак“, който е първият филм на ЛГБТ тематика, подкрепен от НФЦ и селектиран от над 500 проекта за развитие на Berlinale Short Film Station през 2016 г. Филмът е дело на артистичния директор на фестивала Слава Дойчева, която споделя:

Правим този фестивал с адски много любов и със съзнанието, че в България все още има огромна нужда от ЛГБТ видимост. От разбиране. От съпричастност. Правим този фестивал, защото вярваме в силата на историите. Да докосват, да лекуват и да променят. Историите разширяват мирогледа. Приближават те до другия човек. Поставят те на негово място. Неговата радост, неговата болка стават твои. И другият спира да бъде “друг”. Така се случва промяната. Историите утвърждават съществуването. И да, лекуват. Изключително важно е за един ЛГБТ човек да види себе си отразен на големия екран. Да се разпознае. Да бъде главният герой. Ето – не си сам. Ти принадлежиш. Твоята история е част от голямата история.

плакат на барк

Другото заглавие „Преображение“ е носителят на наградата Jameson от София Филм Фест 2018. Предвидено е и ателие, което ще отдели внимание на късометражните сценарии. Селектирани са 11 проекта на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, които ще се състезават за награден фонд от 2500 евро.

Програмата:

програмата

Не е пропусната и морската ни столица Варна. Френският институт България с представителство в гр. Варна се присъединява към Sofia Pride с прожекции на 5 френски филма, субтитрирани на български или английски език. Филмите ще бъдат прожектирани във Фестивален и конгресен център Варна, като входът е със специална цена от 2 лв. Половината от сумата ще бъде дарена на Младежка ЛГБТ Организация „Действие“ в подкрепа на Sofia Pride.

Ето я и програмата:

„Respire“, 2013 – 14 юни, четвъртък, в 19:00 ч.
„Oh La La Pauline“, 2015  – 15 юни, петък, в 19:00 ч.
„Красивият сезон“, 2015 – 16 юни, събота, в 18:00 ч.
„За съвсем първи път“, 2014 – 16 юни, събота, в 20:00 ч.
„Eastern boys“, 2013 –16 юни, събота, в 20:00 ч.

За повече информация можете да следите страницата на фестивала:
https://www.facebook.com/SofiaPrideFilmFest/posts/1540576339402246

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *