Едва ли е останал човек на тази планета, който не знае за скандалите за сексуално насилие и неприлично поведение, които тресат Холивуд в последно време, затова няма да влизаме в подробности и обяснения. Само ще кажем, че след като „лицето“ на проблема и „емблема“ на всичко най-пошло в системата Харви Уайнстийн беше арестуван и най-вероятно скоро ще влезе в затвора, е време да започнат да се появяват филми по (и вдъхновени от) темата.

В тази посока се е насочил един от най-любимите ни режисьори Брайън Де Палма („Кери“, „Blow Out“, „Белязаният“, „Недосегаемите“), който в интервю за френския вестник Le Parisien споделя възмущението си от състоянието на индустрията, разтърсвана от сексуалните скандали, и за желанието си да направи хорър филм, в който един от персонажите е вдъхновен от Уайнстийн:

Пиша сценарий за филм за този скандал, който в момента обсъждам с френски продуцент. Моят герой няма да се нарича Харви Уайнстийн, но ще бъде хорър филм със сексуален агресор и ще се развива във филмовата индустрия.

Ако все още живеехме през 80-те или 90-те, когато Брайън Де Палма правеше наистина стойностни и „edgy“ филми, щяхме да сме ужасно развълнувани от тази новина, но предвид това, че през последните близо две десетилетия той работи изключително рядко и много малка част от проектите му стигат до екран (трудно се намира финансиране за филмите, които той снима), а и крайните резултати не са на нивото му от едно време, ще останем скептични по отношение на този проект.

Споменавайки, че в последните години Брайън Де Палма работи рядко, трябва да адресираме трилър-мистерията „Domino” с Николай Костер–Валдау и Карис ван Хоутен, който е първият му филм от „Passion“ (2012) насам и който, сега разбираме, е имал сериозни проблеми и по думите на самия Де Палма, може никога да не види бял свят:

Беше ужасно преживяване. Филмът нямаше достатъчно финансиране, изоставахме с графика, продуцентът не спря да ни лъже и не плати на няколко хора от екипа ми. Не знам дали този филм въобще някога ще види бял свят.

Жалко. Стискаме палци все пак да видим „Domino”, както и подготвяният хорър, вдъхновен от Уайнстийн, да се осъществи, защото никога не отказваме филм на Брайън Де Палма – колкото и да са слаби (има един-два наистина лоши), ние имаме специално място за тях в сърцето си.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *