За нас лично Спайк Лий е един от режисьорите, които тотално се „изгубиха“. Не е правил относително гледаем филм от „Човек отвътре“ (2006) насам, а последният му наистина добър „джойнт“ – „25-ят час“, е отпреди повече от 15 години. През това време филмовите експерименти, които ни предложи (сред които и един напълно ненужен и неуспешен римейк на „Oldboy“) не само не ставаха, но бяха и болезнени.

Сега обаче, имаме надежда, че Лий отново ще напомни за старата си слава, и тази надежда ляга на най-новия му филмBlacKkKlansman“, вдъхновен от истинската история на Рон Сталуърт (Джон Дейвид Уошингтън) – чернокож детектив, който през 1978 година, чрез серия от телефонни разговори, успява да се вмъкне под прикритие в Ку Клукс Клан. Когато се налага да се появи лично някъде, вместо Рон отива неговият отдаден на службата колега от еврейски произход, Филип Зимерман (Адам Драйвър).

Вчера „BlacKkKlansman“ беше представен в Кан, където си спечели предимно положителни отзиви (някои ревюта го определят и като фаворит за „Златната палма“ – твърдения, които, поне засега, ще припишем на „политическата коректност“ и ще ги приемем като силно преувеличени), а заедно с това дебютира и първият трейлър. Вижте.

Трябва да признаем, че трейлърът ни изглежда изненадващо приятно – допадат ни добре реализираният ретро стил, както и приятният хумор. Актьорите, начело с Джон Дейвид Уошингтън (който, между другото, е син на Дензъл Уошингтън) и Адам Драйвър, също изглеждат отлично – дори Тофър Грейс успява да бъде правдоподобен като Grand Wizard-а на ККК Дейвид Дюк.

Основните ни притеснения за филма обаче тук са скрити. Как точно Спайк Лий представя идеите си и коментарите за съвременната политическа ситуация в Америка – в последните години той действа изключително праволинейно и с груба сила, а филмите му са прекалено буквални. Смятаме, че малко повече финес и интелигентен подход към критиките ще са му от полза. Стискаме палци случаят с „BlacKkKlansman“ да е такъв.

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

Още веднъж, режисьор на „BlacKkKlansman“ е Спайк Лий, който е и сценарист, наравно с Дейвид Рабоновиц, Чарли Уачтел и Кевин Уилмот по мемоарите на Рон Столуърт. В ролите са Джон Дейвид Уошингтън, Адам Драйвър, Тофър Грейс, Робърт Джон Бърк, Райън Егорт, Лора Хариър, Пол Уолтър Хузър, Ашли Аткинсън и др.

Премиерата е 10 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Wow! Страхотно, това изобщо не прилича на негов филм 🙂

    Аз харесвам римейка на „Олдбой“, който за съжаление никога няма да видим в цялото му изящество.

  2. Действително – добре изглежда. И поне от това, което се вижда на трейлъра, не е пропаганда – но да видим дали Лий просто не се опитва да метне и изманипулира The Man 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=l71M1Yhqtw0

  3. Има някаква история за Кан в годината в която Содърбърг спечели Златната Палма със Sex, Lies and Videotape, как Спайк Лий смятял, че наградата (за Do the Right Thing) му е отнета един вид, по вина на Вим Вендерс, който водел журито тази година….Вим Вендерс почти се ивинява в едно видео защо изборът бил труден, не можел да спи – споменавайки, как Спайк Лий го причаквал/заплашвал. 🙂