В Калифорния Universal Pictures и The Film Foundation обявиха планове за дългогодишно партньорство в подобряването и запазването на подбрани заглавия от продукцията на студиото. Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг ще са в ролята на експерти и ще участват директно в процеса, субсидиран от Universal, а обновените версии на филмите ще бъдат прожектирани по фестивали в цял свят. Известни са и първите заглавия, по които ще се работи още тази година: „Destry Rides Again”(1939, реж. Джордж Маршал), „Убийците” (1946, реж. Робърт Шьодмак), „Убийците” (1964, реж. Дон Сийгъл), „My Little Chickadee” (1940, реж. Едуард Клайн) и „Уинчестър ’73” (1950, реж. Антъни Ман).

Свикнали с днешния дигитален свят, не можем да си представим, че филм може да бъде напълно затрит. Истината е, че около 75% от немите филми, а вероятно и половината от озвучените американски продукции между 1927 г. и 1950 г. ги няма. Някои от известните заглавия в клуба на изчезналите са „Приказката за бандата на Кели”(1906), „Клеопатра” (1917), „Холивуд” (1923), пълната версия на „Алчност” (1924) – смятан през 50-те за един от най-добрите филми, правени някога, „Планинският орел”(1926), „Лондон след полунощ” (1927) и „Патриотът” (1928). Издирването продължава, като някои от филмите биват наистина събирани. През 2008 г. в Буенос Айрес беше открит невиждан 25-минутен материал от легендарната немска фантастика „Метрополис” (1927) на Фриц Ланг.

Причините да се губят филми са различни – от лошото съхранение до лесната палимост на предходната генерация киноленти. Има дори случаи, в които безотговорността на студиата води до рециклирането им за сребро. Понякога филмите не изчезват физически, но качествата им се влошават с времето – цветовете бледнеят, появяват се драскотини, гният.

част от фаундърите на TFF
Част от основателите на TFF

Осъзнаващи величината на проблема Мартин Скорсезе, Робърт Олтман, Франсис Форд Копола, Клинт Истууд, Стенли Кубрик, Джордж Лукас, Сидни Полак, Робърт Редфорд, Уди Алън и Стивън Спилбърг създават некомерсиалната The Film Foundation през 1990 г.  Те работят с архиви и студиа от цял свят и до момента са спасили над 800 филма. Тридесет и един от тях принадлежат на кинематографиите на 21 различни от САЩ страни. Малко повече за каузата им можете да чуете тук:

https://www.youtube.com/watch?v=k5mxkLGoMuM

Ето какво сподели Мартин Скорсезе за сделката с Universal:

И двамата (със Спилбърг) сме нетърпеливи да започнем работа върху „Уинчестър ’73”, първият от общо осем филма на Антъни Ман с Джеймс Стюарт, както и над двете екранизации по Хемингуей. Стивън и аз израснахме с тези филми. Не просто ги гледахме. Ние ги вдишахме и те се превърнаха в част от нашата ДНК. Разполагаме с богат избор от класики в архива на Universal. Страшно сме развълнувани, че ще можем да покажем тези съкровища на американското кино отново на екран.

Стивън Спилбърг добавя:

За мен е удоволствие да работя с Марти, The Film Foundation и Universal по този проект. Това е не само изключителна възможност да възстановим впечатляваща селекция от филми, но и да ги споделим с хората, така както са били замислени от създателите им. Фокусът и мащабът на това сътрудничество ще доведе до значим принос в опазването на нашата киноистория.

Universal работят в тази посока от 2012 г. Те вече са реставрирали над 70 заглавия, между които – „На Западния фронт нищо ново”, „Птиците”, „Челюсти”, „Списъкът на Шиндлер”,  Дракула”, „Франкенщайн”, „Out of Africa”, „Pillow Talk”, „The Sting”, „Да убиеш присмехулник”, „Touch of Evil”, „Double Indemnity”, „High Plains Drifter”, „Holiday Inn”, „Спартак” и „Duck Soup”. От 2015-та обновяват и немите си филми.

Великобритания също реагират на проблема и тук можете да видите 75-те най-търсени изгубени британски филми в списък, публикуван от Британския филмов институт.

universal-logo-20180504

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *