Несъмнено Ларс фон Триер и Гаспар Ное са най-провокативните и скандализиращи публиката съвременни режисьори. Дори имам една болна фантазия какво ли би излязло, ако те направят съвместен филм. Нещо опасно за живота! И ето, че с радост научавам как на премиерата на новия филм на Триер „The House That Jack Built” в Кан, в публиката е бил неговият колега Ное, който споделя: „Мисля, че е толкова забавно! Ларс фон Триер има много студено чувство за хумор, но ми харесва толкова много. Всички садистични сцени бяха толкова забавни, че хората ме зяпаха, защото не можех да спра да се смея.“ Това трябва да е било фантастична гледка!

гаспар ное
Гаспар Ное

Тази година и двамата режисьори присъстват на 71-я филмов фестивал в Кан, за да представят новите си филми. Гаспар Ное представи петия поред във филмографията си филм „Climax“, разказващ за група младежи от 90-те, които биват мистериозно дрогирани по време на парти и „се гмуркат в ада“. Преди броени дни ви представихме първи тийзър трейлър и кадри на филма, които изглеждат бомбастично и обещаващо.

За разлика от предния му филм „Love“, който беше в 3D формат, включваше откровени секс сцени и е определян от мнозина като порнографски, то „Climax“ се радва на добър прием от пресата и публиката, което Ное коментира по следния начин:

Аз съм толкова свикнал с лошите отзиви. Наистина ми харесва, когато са много злобни! Винаги съм искал да направя постер с всичките лоши ревюта, писани за мен, и да го рамкирам. Щастлив съм, че филмът вероятно ще бъде комерсиален. Не беше планирано да стане така, но единственият ми комерсиален успех беше „Необратимо“, а той дори не беше мислен като комерсиален. Критиците казват, че „Climax“ е като филм на Бъз Бъркли, режисиран от Пазолини, или „Слава“, режисиран от Маркиз дьо Сад. Очаквах да има по-лош прием от предишните ми филми. Последният филм, който направих, имаше 85% отрицателна преса. Сега си казах „Надявам се да получа 90“.

Climax“ си спечели и гръмки отзиви и сравнения в медиите като “комбинация от „Step Up“ франчайза и „Salo, or the 120 Days of Sodom“.

Главната роля е поверена на София Бутела („Атомна блондинка“, „Стар Трек: Отвъд“, „Мумията“). Нейни партньори са танцьори без досегашен опит пред камера. Очаква се премиерата да бъде на 19-ти септември във Франция, а в Кан A24 закупиха правата за разпространение в САЩ.

ларс фон триер
Ларс фон Триер

Не толкова розово е положението при колегата на Ное Ларс фон Триер и „The House That Jack Built”, за който режисьорът казва: „Дълги години правих филми за добри жени, сега направих филм за един зъл мъж“. Главната роля, поверена на Мат Дилън, е на сериен убиец, който се връща в спомена за петте най-важни убийства в живота си. Всичко започва през 70-те години в САЩ с първото убийство на Джак и проследява методичното му израстване като убиец и разглеждането на всички негови престъпления като произведения на изкуството, които са събрани в къщата, която изгражда. Преди броени дни видяхме първия тийзър трейлър, който ме кара да завиждам на вече гледалите филма.

Премиерата се състоя на 14-ти май, след което „ The House That Jack Built“ бе обстрелян с остра критика и определен като отвратителен и неприемлив заради натуралистичните си сцени на насилие върху жени, деца и животни. Огромна част от публиката напуснала залата още в самото начало на филма, а останалите до финалните надписи аплодирали филма много колебливо.

Това много ме успокояваше. Много е важно да не бъдеш обичан от всеки, защото, ако е така, си се провалил. Обаче не съм и сигурен дали го намразиха достатъчно. Ако филмът стане твърде популярен, това би било проблем. Но критиката като че ли беше нормална. Това беше задача, която сам си поставих, и тя беше много приятна и същевременно малко детинска особено когато осъзнах, че всички жени изглеждаха изумително глупави. Също така е и особено освежаващо, когато главният ти герой може да направи почти всичко що се отнася до ужасни действия, които да му се разминават. За да ме осени подходящото вдъхновение, отново препрочетох някои от произведенията на Патриша Хайсмит.

Припомням, че това е завръщането на Триер в Кан след седемгодишно отсъствие на фестивала, заради коментарите му, свързани с Хитлер и нацизма през 2011 г. на прескоференцията на „Меланхолия“. Триер изказва благодарност на директора на Кан Тиери Фремау, който е причината вече да не бъде „persona non grata“ в Кан, макар да не може да бъде част от състезателната програма – „Това е като малка част от останалото наказание за мен.

Премиерата се очаква през есента, а от IFC Films държат правата за разпространение в САЩ. Режисьор и сценарист е Ларс фон Триер, а освен Мат Дилън, когото очевидно ще видим какъвто не сме го виждали преди, в актьорския състав са още Ума Търман, Бруно Ганц, Райли Кийоу, Софи Грабьол, Джереми Дейвис, Сиобан Фалън Хоган и др.

За финал получавате малко нови кадри и цели три откъса от филма:

matt-dillon-the-house-that-jack-built-lars-von-trier-1 ума търман мат дилън matt-dillon-the-house-that-jack-built-lars-von-trier-2

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Не съм гледал нито един филм на фон Триер… и се гордея с това!

  2. „Меланхолия“ е МНОГО добър филм. „Антихрист“ има добри неща, но като цяло си е извращение и квази интелектуален. И „Ловците във снега“? Хайде не.. „Нимфоманка“ няма да го коментирам. А правеше нормални филми – „Breaking the waves“, „Dogville“. Иначе ако ходиш на кино за простащината, защо да не се посмееш на малко BDSM + класическа музика.

    1. Друг глупак! Триер явно има оше какво да разобличава, докато не замлъкнете тотално!