С превъзбуда бързаме да ви информиране за предстоящия режисьорски проект на любимото ни лошо момче на Холивуд Мел Гибсън. Австралиецът отново отправя поглед към Втората световна война и битката за Окинава. След въздействащия „Възражение по съвест“, става очевидно, че тихоокеанската война е тема, по която Гибсън почти фанатизирано се е фиксирал. Както само той умее. Този път отправя поглед към позабравен военноморски епос, озаглавен Destroyer”, чийто сюжет ще бъде базиран върху книгата на историка Джон Уковиц „Hell from the Heavens”.

Историята проследява съдбата на американския военен кораб „Лафей”, оцелял след най-свирепата камикадзе атака във военноморската история. След като провежда множество интервюта с оцелелите и се запознава с материали на военни кореспонденти от онова време, както и с мемоарите на някои от членовете на екипажа, Уковиц вдъхва живот на тази почти забравена военна епопея. А Гибсън само това и чака. Не и без помощта на неговата половинка в живота – Розалинд Рос, която с изненада установихме, че е автор на адаптирания сценарий на „Destroyer”. Признаваме, че Рос ни е само бегло позната, най-вече като сценарист на  сериала „Matador“ .

Понеже все още не разполагаме със синопсис на „Destroyer“, ето в резюме какво представлява този героичен епизод от американската военна история, за да придобиете представа за касапницата, която ни очаква. А и сигурни сме, Гибсън няма да ни я спести.

Сутринта на 16 април, 1945 г. в небето над кораба „Лафей” се събира буквално цялата японска военна авиация. Въпреки че екипажът вече има опит с въздушни камикадзета, нищо не може да ги подготви за следващите кошмарни осемдесет минути. В продължение на час и половина един-единствен кораб е неистово атакуван от 22 бомбардировача, управлявани от японски пилоти самоубийци.

По време на безпрецедентната атака срещу „Лафей” загиват 32 моряци, повече от 17 са тежко ранени, а корабът е силно повреден от няколкото разбили се в него камикадзета.

Въпреки човешките и материални щети, екипажът успява да унищожи поне 7 японски самолета и някак да се оттласне от бреговете на Окинава, отплавайки към дома, където оцелелите моряци са посрещнати като национални герои.

Звучи обещаващо и ще чакаме с любопитство този своеобразен тихоокеански „Дюнкерк”. Продуцентите от „Hollywood Gang Productions” дават заявка снимките на Destroyerда започнат през есента. Дали графикът ще се спази зависи много от това дали Мел Гибсън ще приеме роля във фантастичния екшън „The Six Billion Dollar Man” с Марк Уолбърг, чиито снимки започват през лятото. Ние можем само да ви обещаем, че както винаги, ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments