Само преди седмица завърши 71-ят филмов фестивал в Кан. Ах, фестивалите, това място на киноизобилието. Ако се замислим, има поне една дузина филми, които никога не достигат до нас по една или друга причина – не намират разпространители, счетени са за прекалено арт и некомерсиални. Какво прахосничество. Сега ще ви представя филм, който най-вероятно никога няма да гледаме по нашите екрани, но по думите на мои приятели, които бяха на фестивала в Кан, той трябва да се види. Става дума за френския филм „Sauvage”, който няма нищо общо с аромата на Dior и Джони Деп, и беше в програмата на Седмицата на критиката. Негов режисьор е Камий Видал-Наке, преподавател по кинознание в Сорбоната, с два късометражни филма, на които е режисьор и сценарист.

Sauvage” е първият му пълнометражен филм и е портрет на момче на име Лео. Той е на 22 години и живее в градче някъде из Франция. Живее на улицата и не вижда нищо лошо в това. Пие вода от локвите и спи по тротоарите. Лео е освободен и непринуден, гей с животински магнетизъм, който продава тялото си. Отвъд парите Лео търси някакви признаци на привързаност, която може да намери на пътя. Възрастта на клиентите му не е от значение, нито външния вид. Той търси някаква връзка някъде с някого. Съдбата го среща с Ахд (Ерик Бернар), друг мошеник, който мечтае да избяга от живота от улицата и да стане боксьор. Ахд е хетеросексуален, но любовта на Лео е сляпа. След няколко силни преживявания помежду им Лео отново остава сам.

Историята проследява срещите на Лео с различни хора, с които се сблъсква на улицата като садистичен клиент, човек с увреждания в инвалидна количка, който може да получи сексуално удоволствие само ако плаща за това, 80-годишен вдовец, търсещ някаква физическа привързаност дори ако е с друг мъж. Интересното е, че сценарият на филма е резултат от реалните истории на Видал-Наке. В продължение на цели три години той прекарва дни и нощи заедно с проститутки и джебчии из улиците на Париж.

Sauvage” впечатлил публиката и критиката и с улавянето на много специфичната визуална интимност, дело на оператора Жак Жирал. Множеството емоции или липсата на такива. Вихрушка от ревност, болка, възбуда, жестокост и апатия в сцени, в които на фокус са сексът и мъжката физика, и където те са разглеждани като копнеж независимо дали са млади и силни, татуирани или с кожа все едно смачкана като хартия от времето.

Главната роля на Лео е поверена на Феликс Мерито, с когото голяма част от публиката се запозна с „BPM“ (Beats Per Minute). Забележителното изпълнение му носи наградата Revelation (Откровение) в Кан.

Sauvage” все още няма достъпен официален трейлър, но могат да се видят три кратки откъса, както и постер и снимки, някои от тях доста любопитни. Една от най-обсъжданите сцени във филма се развива на дансинга в гей клуб. Кадър от нея е и постерът на филма.

Ето какво споделя и самият Камий Видал-Наке за своя дебютен филм:

Започнах от един свободен и самотен млад мъж, копнеещ за любов. „Извънземен“ млад човек, изобщо незанимаващ се с материалния аспект на живота. Образът на този млад мошеник, който продава тялото си, сам дойде при мен. Написах първия сценарий, оставяйки се да бъда ръководен от силата на характера – след като веднъж беше поставена драматургичната арка, отидох да се запозная с младите момчета на Bois de Boulogne и прекарах три години с тях. Докато се срещах и общувах с тях, непрекъснато усъвършенствах сценария си.

Исках да покажа живота на тези момчета конкретно – тези „невидими“ работници, за които знаем, че съществуват, въпреки че не знаем точно какво е ежедневието им.

Същността на писането, а по-късно и по време на снимките, бяха болезнените, малтретирани, недохранени тела на тези млади хора, живеещи на улицата – тяло, което, парадоксално, винаги трябва да остане желано.

Исках да създам система за заснемане, която да се съсредоточи върху инстинктите и сетивата, което ще ми позволи да бъда възможно най-близо до тях, да бъда един от тях, за да мога да предам колко жив, ослепителен и насилствен е този свят, свят, който „обществото е изоставило“. Да бъда така близо също ми позволи да предам слабостта на главния герой, да му предам намеците за емоции, неговата чувствителност, поезията на безцелното му пътуване.

„Sauvage” (или „Див“ както се превежда на български заглавието на филма) е очевидно главният герой, който не е съзнателен за някаква материална реалност и няма да бъде опитомен. Този герой е доста животински. Работихме адски много по това с Феликс Мерито.

Ето и споменатите снимки и плакат.

sauvage-img05-20180528 sauvage-img06-20180528

Камий Видал-Наке и Феликс Маритод в Кан.
Камий Видал-Наке и Феликс Мерито в Кан.

плакат

Премиерата на „Sauvage” във Франция е насрочена за 22 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Надявам се филмът да е истинско кино събитие-далеч от клишираните напоследък истории за различните( като мен например)Изключвам,,Фантастична жена“,който беше доста реалистичен.Хора,които никога не са докосвали интимно мъж и не са усещали нуждата от топлина и докосване не могат да имат особено меродавно мнение.Съжалявам онези,които ни плюят и мразят….Жените са цветята на земята за мен,но мъжката любов и сливане е усещане от Рая