Малко се забавихме с анонсирането на още един нов филм от програмата на предстоящия фестивал във Венеция, но актуалността му не се губи – още повече след като става дума за теоретична физика и за учени в история, реализирана с реверанс към стила на Хичкок. Заглавието на филма е (почти) идентично с това на Оскаровия фаворит, посветен на живота на Стивън Хокинг, но новият The Theory of Everything (Die Theorie von Allem) е режисиран от Тим Крьогер и действието в него е позиционирано през 1962 година.

Ето как изглежда тази тайнствена история, която се случва по време на конгрес на учени-физици в Алпите.

Немските разпространители на филма Neue Visionen Filmverleih го определят като „черно-бял трилър, посветен на квантовата механика“. В него се появява странен облак, умела изпълнителка на пиано, един специален ирански гост и се заформя мистерия, която предстои да бъде разгадана „в стила на най-добрите традиции, завещани от Хичкок“. Новият The Theory of Everything е „брилянтен филм-noir за непредвидимостта на нашия свят, в който е възможно да се случи толкова много, а всъщност почти нищо не е необходимо“. Подобни рекламни изречения са типични примери за начина, по който се лансират независимите арт-филми преди премиерите им на авторитетни международни фестивали – ето какво гласи официалният синопсис:

1962: Йоханес Лейнарт пътува към конгрес на физици в един хотел в швейцарските Алпи. Там се очаква да бъде изнесена изключително новаторска лекция на тема квантова механика от прочут ирански учен. Но тъй като този автор на своеобразна „теория на всичко“ закъснява, гостите се забавляват със ски, вечерни партита и интелектуални разговори. Една тайнствена пианистка очарова ученият, но се оказва, че тя знае за него неща, които няма откъде да научи! Един от германските физици умира при неизяснени, чудовищни обстоятелства и двама следователи подозират, че в случая става дума за убийство. Внезапно странен облак се образува в небето, пианистката изчезва без следа, а Йоханес потегля по следата на тайна, която е погребана дълбоко в планината…

Всичко изглежда доста любопитно и сме сигурни, че около премиерата на филма във Венеция ще научим и повече подробности. В The Theory of Everything(Die Theorie von Allem) участват Ян Бюлов, Оливия Рос, Ханс Зихлер, Готфрид Брейтфус, Дейвид Бенент и Филип Грабер. Режисьор е Тим Крьогер (The Council of Birds, Das leicht beunruhigende Schaukeln bei der Fahrt ins Tal), а сценарият е написан от него и Родерик Варич; продуценти са Дейвид Бохун и Ликси Франк.

Филмът е селектиран в основната конкурсна програма на фестивала във Венеция, а разпространението му в германските киносалони започва на 26 октомври 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *