john-malkovich-gq-0916-3x2 (1)

Агата Кристи се завръща все по-настоятелно в света на киното и телевизията. Повече от 40 години след смъртта на Кралицата на криминалния жанр, нейните романи и разкази най-накрая срещат своите достойни екранизации. За съжаление обаче, грубата равносметка от опитите дотук е следната: когато са в ръцете на британците, екранизациите стават, но когато е замесен Холивуд, резултатите не са добри. Последният аргумент в полза на тази теза е Кенет Брана и неговият опит да вкара „екшън” в една от най-нетърпящите екшън истории – „Убийство в Ориент Експрес. Не стига това, ами сега очакваме следващата порция от Брана – екранизацията на „Смърт край Нил” за големия екран.

За щастие, като утеха срещу следващия поход на Брана в света на Агата Кристи, идва нещо обнадеждаващо, с подходящ екип зад гърба си и чудовищен актьорски талант в главната роля. Преди дни стана ясно, че се задава екранизация на публикувания през 1936 г. роман на Кристи „Азбучните убийства” („The ABC Murders”), а в ролята на великия белгийски детектив Еркюл Поаро ще влезе Джон Малкович.

Може би най-обнадеждаващият факт е, че зад сюжета, който ще бъде разгърнат в минисериал в три епизода, стоят BBC One и Amazon. Публиката все още помни най-добрата екранизация до момента – „Десет малки негърчета” на BBC, появила се цели 76 години след издаването на великата книга. А след нея последваха „Свидетел на обвинението” и „Изпитание за невинните” – и  двете адаптации са доказателство, че британците най-добре могат да екранизират своята любима авторка. Факт. Още по-хубаво е, че Agatha Christie Limited (дружеството, което държи правата върху творчеството ѝ) и BBC са си стиснали ръцете за поне още няколко адаптации на нейни романи.

Кадър от „Десет малки негърчета” на BBC
Кадър от „Десет малки негърчета” на BBC

Азбучните убийства” е първият проект на компанията, в който главен персонаж в историята е Еркюл Поаро. А романът? Само ще цитираме финала на едно от ревютата, публикувано дни след излизането на книгата: „Ако госпожа Кристи някога остави писането, заради извършването на престъпление, ще бъде много опасна. Само Поаро би могъл да я хване.” Историята за анонимния A. B. C. се превръща в бестселър моментално след премиерата си и е обявена за най-добрата творба на Агата Кристи.

Неизвестен убиец удря първо в Андоувър, после в Брексхил, после в Чърстън. Еркюл Поаро и приятелят му, капитан Артър Хейстингс, винаги пристигат със закъснение на местопрестъпленията, за да открият единствената улика – железопътния справочник „ABC”. Ще ви спестим по-нататъшните тривиални описания за омраза, насилие, интриги… Останалото е Агата Кристи.

Друга обнадеждаваща новина в предстоящият проект на BBC и Amazon са малкото големи звезди в актьорския състав. За разлика от „Убийство в Ориент Експрес” на Кенет Брана, тук Джон Малкович в ролята на Поаро е единственият актьор от своята лига. Останалите попълнения са Рупърт Гринт („Хари Потър”) Андрю Башан („Broadchurch“), Тара Фицджералд (Селайз Баратеон в „Игра на тронове”), Иймън Фарън, Фрея Мейвър и Бронуин Джеймс.

Сценарият е поверен на Сара Фелпс – сценарист на „Десет малки негърчета” и „Свидетел на обвинението” на BBC. А на режисьорското място сяда Алекс Габаси, познат най-вече от „The Frankenstein Chronicles”.

Кадър от „Азбучните убийства” (1992 г.). В ролята на Поаро е Дейвид Сушей.
Кадър от „Азбучните убийства” (1992 г.). В ролята на Поаро е Дейвид Сушей.

Въпросът сега е дали Джон Малкович ще издържи изпитанието, което препъва мнозина актьори, откакто някой е започнал да екранизира Агата Кристи – да изиграят Еркюл Поаро. Питър Устинов, Албърт Фини, Тери Рандал, Алфред Молина… мнозина са се опитвали да влязат в кожата на ниския и гръмогласен белгиец с яйцевидна глава, но засега никой не може да стигне летвата, поставена от най-дългогодишния Еркюл Поаро – Дейвид Сушей. Дали това ще бъде Малкович? Снимките на „Азбучните убийства” започват този юни, така че се надяваме съвсем скоро да получим първи кадри.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *